ZF 24

Jurnal de tranzacţionare la bursă: astăzi OMV Petrom. Merită să cumperi? Acţiunile OMV Petrom pot stagna la 0,26 lei pe termen scurt, odată cu stabilizarea preţului petrolului

Jurnal de tranzacţionare la bursă: astăzi OMV Petrom....

Autor: Liviu Popescu

13.08.2016, 10:09 1428

Acţiunile companiei pe­troliere OMV Petrom (SNP), cel mai mare emitent de pe bursa de la Bucureşti, sunt strâns legate de evoluţia preţului petrolului, care pare că s-a stabilizat pe palierul de 45 de dolari, ceea ce înseamnă că pe termen scurt pot rămâne la 0,26 lei.

Din punctul de vedere al evaluării, acţiunea SNP este ieftină în compa­raţie cu com­panii simi­lare, consi­deră jucătorii de pe piaţa de capital chestionaţi de ZF.

„Corelaţia dintre titlurile Petrom şi Brent a fost în ultimii doi ani foarte bună: indicele de corelaţie de 0,86 depăşeşte sensibil valoarea indicelui de corelaţie dintre Petrom şi indicele BET, situat la 0,70“, consideră Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB Brokers.

Acţiunile companiei cu capita­lizare de 14,6 mld. lei, controlată în proporţie de 51% de austriecii de la OMV, s-au depreciat de la începutul anului cu 11%, iar în perioada august 2015-august 2016 au scăzut cu 33%.

„Din punctul nostru de vedere, o a doua rundă de scăderi pentru Brent ar putea imprima o tendinţă descendentă acţiunilor Petrom în lunile următoare, aducând în discuţie nivelul de 0,2 RON/acţiune“, mai spune Cazacu.

Din mai încoace, preţul petrolului Brent, referinţa la nivel mondial, pare a se fi stabilizat pe palierul 45 de dolari, iar recent cotaţiile petroliere au revenit la nivelurile la care se tran­zacţionau în pri­mele zile din august, după ce scăderea stocurilor de benzină i-a luat prin surprindere pe investitori. Preţul scăzut al petrolului a încu­rajat consumul în ultima perioadă de timp, dar revizuirea negativă a esti­mărilor de creştere a produsului intern brut pentru marile economii ar putea pune presiune pe cerere şi ul­terior pe preţ, mai consideră brokerii.

Gabriel Goia, director general ad­junct al Banca Transilvania Asset Ma­na­gement, al doilea jucător din sistem, consideră că evoluţia acţiunilor SNP depinde de rezultatele financiare care vor fi anunţate pe 10 august. Rezulta­tele sunt influenţate de cotaţia interna­ţională a petrolului şi cotaţia la gazul natural. „Credem că acţiunile SNP se vor corela cu cele ale altor companii si­milare. Barilul pare că s-a stabilizat pe actualele niveluri, prin urmare credem că pe termen scurt acţiunile SNP sunt stabile“, a spus Goia.

Activitatea de extracţie deţine o pondere importantă în businessul Pe­trom, motiv pentru care scăderea cotaţiei ţiţeiului are un impact negativ atât asupra indicatorilor financiari ai companiei, cât şi asupra cotaţiei acţiu­nilor. Compania avea în jur de 15.600 de angajaţi la finele anului 2015.

Titlurile Petrom au atins minimul istoric în martie 2009, perioadă în care întreaga bursă de la Bucureşti s-a ajustat la cele mai mici cotaţii din istorie. Minimul a fost de 0,121 lei/uni­tate, referinţă la care capi­talizarea bur­si­eră a companiei a fost de 1,6 mld. euro. Minimele au fost marcate în con­textul crizei financiare declanşate odată cu prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers. În martie 2009, barilul de petrol era cotat la peste 45 de dolari, în prăbuşire de la maximul istoric de 139 de dolari atins în vara anului 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO