ZF 24

Kaspersky Lab: „Nu folosiţi niciodată aceeaşi parolă pentru mai multe conturi“

Kaspersky Lab: „Nu folosiţi niciodată aceeaşi...

Autor: Ioana Nita

09.01.2016, 11:00 670
Utilizatorii de internet au în prezent acces la o serie de servicii şi aplicaţii pentru care este necesar să îşi facă un cont individual şi implicit şi o parolă.

Pentru a nu fi însă nevoiţi să reţină mai multe parole sau pentru a nu folosi aplicaţii dedi­cate pentru gestionarea parolelor pentru mai multe conturi, utili­za­torii de internet aleg de cele mai multe ori să folosească aceeaşi parolă pentru a accesa conturi dife­rite, ceea ce nu este deloc reco­mandat din punctul de ve­dere al securităţii cibernetice, spun reprezentanţii furnizorului rus de soluţii de securitate IT Kaspersky Lab.

„Cel mai important în cazul alegerii unei parole este ca aceasta să fie unică, nu neapărat complexă - să conţină caractere speciale şi să fie lungă. Nu trebuie folosită aceeaşi parolă pentru mai multe conturi“, a precizat David Jacoby, cercetător în cadrul Kaspersky Lab.

El a menţionat de asemenea că o parolă trebuie să fie „per­sonală“ pentru a putea fi reţinută de către utilizatori.

Astfel, pentru a rezolva pro­blema legată de reţinerea parolei, Jacoby recomandă construirea acesteia pornind de la o zicală, pro­verb, motto sau orice propoziţie scurtă preferată. Apoi, anumite litere, precum „a“, poate fi spre exemplu înlocuită cu semnul „@“ sau între cuvintele care formează propoziţia se poate pune un caracter special („!“, “_“ etc.) pentru a le separa. Pentru a avea apoi parole diferite pentru fiecare cont în parte, utilizatorii pot adauga „parolei de bază“ diferite cuvinte sau carac­tere speciale pe care le asociază cu contul respectiv. Spre exem­plu, utilizatorii pot asocia contul de Facebook cu cuvântul „prie­teni“ sau pot face asocierea de cu­loare a brandului - „albastru“. În acest fel, utilizatorii serviciilor de internet pot avea parole unice şi sigure pentru fiecare cont utilizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO