Retail&Agrobusiness

La un pas de 250 de magazine, belgienii nu au nicio piedică în extindere dacă deschid magazine de la zero

La un pas de 250 de magazine, belgienii nu au nicio...

Autor: Cristina Roşca

18.08.2013, 16:30 1359

Retailerul belgian Mega Image, prezent pe piaţa locală cu supermarketurile cu acelaşi nume şi cu magazinele de proximitate Shop&Go, a ajuns pe piaţa locală la aproape 250 de magazine, cele mai multe în Bucureşti şi împrejurimi, şi nu dă semne că ar vrea să se oprească aici. Cât se mai pot extinde şi ce se întâmplă cu micii competitori?

„Un retailer are voie să se ex­tindă în acest mod (agresiv - n.red.) atât timp cât o face în mod organic, prin ex­pan­siune şi nu prin achiziţii de la alţi concurenţi“, au răspuns reprezentanţii Consiliului Concu­ren­ţei la întrebarea ZF dacă un retailer are voie să se extindă atât de agresiv precum Mega Image, mai ales că odată cu deschiderea unui magazin al reţelei dispar foarte mulţi retaileri tradiţionali şi implicit se schimbă peisajul local de comerţ.

Peste 45.000 de afaceri mici din comerţ au tras obloanele în ultimii ani pentru că nu au reuşit să ţină piept crizei financiare şi supermarketurilor care au atacat exact teritoriul controlat anterior de afacerile de familie din retail.

„În cazul în care face achiziţii (Mega Image - n.red.) de la concurenţi, acestea trebuie notificate şi aprobate de Consiliul Concurenţei dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea Concurenţei: cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate în operaţiune depăşeşte echivalentul în lei a 10 mil. euro şi când cel puţin două dintre întreprinderile implicate au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4 milioane de euro (art. 14 )“, mai spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Pe piaţa de retail alimentar, cotele de piaţă se calculează la nivel zonal. Consiliul Concurenţei poate interveni în cazul în care în urma unei tranzacţii se creează o pozitie dominantă pe o piaţă astfel definită şi compania abuzează de această poziţie dominantă. Recent, în tranzacţia dintre Auchan şi Real, Concurenţa a încercat să limiteze o eventuală poziţie dominantă a francezilor de la Auchan pe pieţele din Târgu-Mureş şi Craiova impunând restricţii de preţ şi de extindere.

Citiţi articolul integral pe zfcorporate.ro.

 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.08.2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO