ZF 24

Legea care îi obligă pe retailerii din Ungaria să facă profit sau să se închidă face victime la Tesco: 500 de angajaţi vor fi concediaţi

Legea care îi obligă pe retailerii din Ungaria să...

Autor: Anca Dumitrescu

12.01.2015, 18:02 1667

Între măsurile adoptate recent de autorităţile de la Budapesta este şi o regulă care prevede închiderea retailerilor care raportează pierderi timp de doi ani consecutiv. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Directorul general al Tesco în Ungaria, Nigel Jones, a declarat că decizia companiei are rolul să asigure profitabilitatea pe termen lung a operaţiunilor din această ţară, el adăugând că prioritatea este găsirea de locuri de muncă pentru cei concediaţi.

Tesco are probleme şi la nivel global. În istoria sa de 96 de ani, Tesco nu a mai traversat un an la fel de dificil ca 2014. Compania a emis patru avertismente referitoare la profit şi a fost afectată de un scandal legat de contabilitate în urma căruia a redus profitul raportat cu 263 de milioane de lire sterline. Mai mulţi directori au fost nevoiţi să plece din companie, iar în septembrie a fost numit un nou director general, cu obiectivul de a face ordine în grup.

Măsurile adoptate de guvernul Viktor Orban au înăsprit legislaţia în sectorul de retail, iar anunţul Tesco confirmă că închiderea celor 13 magazine este din această cauză.

Divizia din Ungaria a retailerului olandez SPAR a anunţat la rândul său în decembrie că va reacţiona la măsurile guvernului, precum şi la schimbările din piaţă prin intensificarea extinderii reţelei de franciză începută în 2012 şi prin regândirea strategiei companiei. SPAR a decis totodată amânarea investiţiilor.

Măsurile guvernamentale mai includ creşterea unei taxe, cu până la 30 de ori, plătită de companii pentru activităţile de supraveghere ale autorităţilor de reglementare, extinderea unei interdicţii, din 2012, de construcţie a unor magazine de retail a căror suprafaţă depăşeşte o anumită limită.

Parlamentul din Ungaria a aprobat în decembrie şi o lege care interzice comerţul cu amănuntul în zilele de duminică şi sărbători legale, cu excepţia micilor magazine de proximitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO