ZF 24

Leul a ajuns la minimul ultimei luni. Va trece cursul sub pragul de 4,45 lei/euro?

Leul a ajuns la minimul ultimei luni. Va trece cursul sub...

Autor: Ciprian Botea, Razvan Voican

28.04.2014, 00:06 232
Euro a scăzut sub nivelul de 4,45 lei/euro în a doua jumătate a şedinţei interbancare de vineri, dar cursul oficial al Băncii Naţionale nu a reuşit să spargă acest prag şi s-a oprit la 4,4517 lei/euro, un minim al ultimei luni. Un curs de schimb mai scăzut fusese afişat pe 28 martie.
 
Cotaţiile iniţiale de vineri s-au situat sub 4,45 lei/euro, dar spre jumătatea şedinţei au crescut pe fondul creşterii numărului de ordine de cumpărare.
 
Leul s-a întărit cu doi bani sau 0,5% în faţa monedei europene într-o săptămână, dar în pofida evoluţiei foarte bune, analiştii sunt sceptici că banca centrală va permite întărirea leului mult dincolo de acest nivel, în condiţiile în care ar putea percepe acest episod de apreciere ca pe un moment oportun de a-şi reface rezerva valutară prin cumpărarea de valută din piaţă.
 
„Aprecierea neobişnuit de puternică a leului este similară cu evoluţia pozitivă a titlurilor de stat. Totuşi, tonul precaut din pieţele globale pe fondul unei posibile escaladări a tensiunilor din Ucraina ar putea afecta leul. Mai mult, credem că avansurile leului dincolo de 4,45 unităţi/euro vor fi limitate în perioada urmă­toare, întrucât banca centrală ar putea beneficia de această oportunitate pentru a reclădi rezervele valutare după intervenţiile semnificative din ianuarie-februarie. Ne aştep­tăm aşadar ca leul să nu aibă o direcţie precisă în următoarele zile“, comentează într-o notă analiştii ING Bank.
 
 
Leul nu a mai înregistrat un nivel sub pragul de 4,45 unităţi/euro de la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut. Moneda naţională a traversat mai multe perioade de volatilitate de la începutul anului şi a ajuns inclusiv la maxime de peste 4,55 lei/euro.
 
Deşi oficialii BNR sugerau la începutul anului că vor permite o volatilitate mai mare a cursului, de până la 5%, banca centrală a reluat intervenţiile pe piaţa valutară imediat ce presiunile pe leu s-au înteţit spre finalul lunii ianuarie.
 
Intervenţiile pe piaţa valutară au avut însă un cost, în sensul creşterii dobânzilor la lei pe piaţa interbancară. Aceste dobânzi s-au reflectat ulterior în întreruperea tendinţei de scădere a dobânzilor la credite.
 
Dobânda interbancară Robor la 3 luni, utilizată ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a fost vineri de 3% pe an. Nivelul acestui indicator ajunsese sub 2% pe an în luna ianuarie, în timp ce anul trecut fusese încheiat la un nivel de 2,5% pe an.
 
Analiştii ING estimau că BNR ar fi cheltuit 2,5 miliarde de euro prin intervenţii pe piaţa valutară în ianuarie şi februarie, la care
 
s-ar adăuga alte 300 milioane de euro în intervenţii consemnate în luna martie. Aceste intervenţii şi sumele mari ajunse la scadenţă în contul datoriei publice externe şi-au pus amprenta asupra nivelului rezervelor valutare administrate de BNR.
 
Rezerva valutară a BNR a scăzut cu 380 mil. euro în martie şi a ajuns la 31,3 mld. euro, minimul ultimelor 15 luni. Faţă de luna octombrie a anului trecut, când a fost consemnat un record al sumelor strânse de BNR în rezerva valutară, scăderea este de peste 3 mld. euro.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO