ZF 24

Liviu Voinea, GEA: Sunt masuri pe care nu le-am vazut in programul de guvernare

16.12.2008, 19:53 18

Programul de guvernare este considerat de analisti o “colectie de promisiuni frumoase”, insa pana la realizarea lui sunt necesare raspunsurile la mai multe intrebari: de unde vine reducerea cheltuielilor bugetare? cum va scadea inflatia daca stimulam consumul? cum va arata bugetul?

Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata considera ca o crestere economica de 3,5% este “destul de realista”.

“Inflatia de 5% pare o varianta optimista, dar poate fi atinsa doar in conditiile in care va incetini consumul. Daca vom avea o decelerare a consumului, o inflatie de 5% ar putea fi atinsa, insa multe masuri din program sunt pentru a stimula consumul”, a spus Voinea, adaugand ca deficitul de cont curent s-ar putea ajusta si mai mult de 11%, daca inflatia s-ar reduce la 5%. “Daca se reduce consumul, se vor reduce importurile, adica ajustarea deficitului bugetar va fi mult mai severa”, a precizat Voinea.

Un avans de 60% al salariului mediu brut in urmatorii trei ani ar continua tendinta ultimilor ani, dar ar fi putin probabil ca acest lucru sa se intample, a adaugat analistul. “Nu cred ca se mai poate repeta acest ritm. Desigur, sunt masuri preluate din programele electorale ale celor doua partide. ntrebarea este de unde acoperim necesarul de finantare de aproximativ 20 de miliarde de euro anul viitor. Trebuie prudenta cand comentam programul de guvernare, pana nu e publicat si bugetul”.

Liviu Voinea mai spune ca sunt masuri pe care nu le-a vazut in programul de guvernare. “Nu am vazut in programul de guvernare legea salarizarii unice in sectorul bugetar, reducerea posturilor vacante, plafonarea salariilor bugetare, care ar fi adus condus la reducerea cheltuielilor bugetare”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO