ZF 24

Magazinul de aplicaţii al OpenAI atrage investitori şi studenţi pentru a crea versiuni personalizate ale ChatGPT. Deşi unele dintre cele mai populare GPT-uri s-au dovedit utile şi sigure, o parte a aplicaţiilor create de utilizatori pot încălca regulile companiei prin oferirea unor sfaturi financiare, juridice sau medicale care nu au suportul unor specialişti în domeniu

Magazinul de aplicaţii al OpenAI atrage investitori şi...

Autor: Andrei Şerbănescu

28.03.2024, 14:57 52

Tipurile de chatbot care pretind că pot prezice preţurile viitoare ale acţiunilor şi că pot evita detectoarele de plagiat se numără printre cele mai populare opţiuni în noul magazin de aplicaţii al OpenAI, potrivit datelor care oferă prima imagine a modalităţilor practice în care milioane de oameni folosesc inteligenţa artificială generativă, raportează Financial Times.

Start-up-ul finanţat de Microsoft permite utilizatorilor care plătesc să creeze versiuni personalizate ale ChatGPT din noiembrie, ceilalţi abonaţi putând apoi să acceseze aceste aşa-numite „GPT-uri" printr-un magazin online.

Potrivit noilor date furnizate de grupul de analiză SimilarWeb, unele dintre cele mai populare GPT-uri au scopuri educaţionale, a doua cea mai utilizată aplicaţie fiind Consensus, un instrument de căutare şi rezumare a lucrărilor academice. 

Alte aplicaţii au înregistrat o creştere a utilizării în acest an, inclusiv un avânt al instrumentelor de proiectare care pot genera instantaneu imagini, pot executa traduceri sau pot ajuta la depunerea candidaturilor la un loc de muncă prin revizuirea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie.

Însă o analiză a Financial Times a constatat, de asemenea, că multe dintre GPT-urile populare ar putea încălca politicile de utilizare ale OpenAI. Aceste reguli interzic utilizarea programelor AI care oferă sfaturi financiare, juridice sau medicale neanalizate precedent de un profesionist calificat.

Cinci dintre cele mai vizionate GPT-uri sunt descrise ca fiind capabile să producă conţinut care poate ocoli instrumentele de detectare folosite de şcoli şi universităţi pentru a determina dacă elevii au produs eseuri şi răspunsuri folosind inteligenţa artificială. Aceste instrumente au fost vizualizate de cel puţin 3 milioane de ori în total, în ciuda faptului că OpenAI interzice aplicaţiile care se implică sau promovează încălcarea normelor de etică academică.

O altă aplicaţie numită Finance Wizard, care a fost utilizată de peste 200.000 de ori, pretinde că poate anticipa dinamica viitoare a acţiunilor. Creatorul chatbotului a declarat pentru FT că aplicaţia face predicţii pe baza datelor istorice, informând utilizatorul că informaţiile produse de program nu trebuie folosite ca sfaturi financiare.

Şeful OpenAI, Sam Altman, a declarat anul trecut că societatea se va asigura că GPT-urile „respectă politicile companiei înainte de a fi accesibile". OpenAI a precizat că foloseşte o combinaţie de sisteme automate, revizuiri umane şi rapoarte ale utilizatorilor pentru a găsi GPT-uri care ar putea încălca politicile sale. De asemenea, utilizatorii pot acum să evalueze şi să revizuiască GPT-urile.

Altman a declarat că cei mai buni creatori de GPT-uri vor începe să primească o parte din veniturile obţinute din aplicaţiile lor în cursul acestui an, încercând să atragă mai mulţi dezvoltatori pentru extinderea companiei.

GPT-urile create de abonaţi au reprezentat doar 1,5% din accesările totale pe site-ul ChatGPT în februarie, conform datelor SimilarWeb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO