ZF 24

Mamuţii mondiali din energie sângerează: Preţul aurului negru s-a prăbuşit, iar datoriile celor mai mari producători au sărit în aer. Companii care acum un deceniu erau chemate să dea explicaţii pentru profituri gigant acum nu-şi mai acoperă cheltuielile

Mamuţii mondiali din energie sângerează: Preţul...

Autor: Ştefan Stan

24.08.2016, 16:02 2626

Exxon, Shell, BP şi Chevron, unele dintre cele mai mari companii de energie din lume, au datorii combinate de 184 de miliarde de dolari, în condiţiile în care ultimii doi ani au venit cu scăderi masive ale preţului barilului de petrol.

Datoriile ridicate ale companiilor din energie, împovărate de preţurile mici, ridică îngrijorări în rândul acţionarilor cu privire la abilitatea acestora de a plăti dividende, scrie Wall Street Journal. 

Nivelul datoriei celor patru mari companii din energie este dublu faţă de nivelul din 2014, când preţurile au început să se prăbuşească şi au ajuns până la un minim de 27 de dolari barilul la începutul acestui an. Preţurile petrolului au început să îşi revină de atunci, dar încă sunt sub pragul de 50 de dolari barilul.

”Aceste companii nu vor putea să îşi păstreze dividendele actuale la un preţ de 50-60 de dolari, este nesustenabil”, a spus Michael Hulme, manager la Carmignac Commodities.

Nivelul crescut al nivelului datoriei este un reminder de bilanţul scăderii preţurilor din ultimii doi ani şi de impactula cestor scăderi asulra industriei. În urmă cu numai un deceniu, aceste companii erau chemate în faţa congresului american să explice profiturile fabuloase, iar acum nu-şi pot acoperi cheltuielile din activitate.

Executivii BP, Shell, Exxon şi Chevron au asigurat investitorii că vor genera destul cash pentru în 2017 pentru a putea plăti pentru noi investiţii şi dividende, dar unii acţionari sunt sceptici.

”La un momentdat ceva va ceda. Aceste companii nu îşi pot menţine ţinta actuală de dividende la un preţ de 50-60 de dolari barilul. Este nesustenabil”, a spus Michael Hulme, manager la Carmignac Commodities Fund.

Rezultatele OMV Petrom pe S1 i-au demotivat pe investitorii: profit net de 405 mil. lei, minus 61%

Investitorii au fost demotivaţi de rezultatele OMV Petrom (SNP), cel mai mare emitent de pe bursa locală, care a anunţat că în primul semestru a avut profit net de 405 mil. lei, mai mic cu 61% faţă de prima jumătate din 2015 şi afaceri mai mici cu 18%, la 7,2 mld. lei.

Acţiunile companiei, care are 15 mld. lei capitalizare, au închis ieri la 0,25 lei, în scădere cu 3,6% faţă de şedinţa precedentă de tranzacţionare.

Optimismul investitorilor cu privire la tranzacţionarea cu acţiuni OMV Petrom poate reveni în semestrul al doilea întrucât baza de raportare va deveni scăzută, având în vedere rezultatele din T3/2015 şi pe cele din T2/2016, susţin brokerii.

OMV Petrom ar putea să încheie anul pe plus în condiţiile în care face eforturi pentru restructurarea costurilor şi în contextul în care ţiţeiul ar putea marca un reviriment în S2/2016.

„Putem să afirmăm că anul a început într-un context dificil pentru activitatea industriei. Marjele de rafinare au scăzut cu 14%, iar vânzările sunt sub presiune“, a spus ieri Mariana Gheorghe, 59 de ani, directorul general al OMV Petrom, la conferinţa de prezentare a rezultatelor.

Investiţiile companiei au scăzut cu 35% în primul semestru faţă de S1/2015 la 1,3 mld. lei, iar perspectivele pentru 2016 sunt că investiţiile vor fi mai mici ca în 2015. Potrivit unui calcul al ZF, opt angajaţi pe zi au fost disponibilizaţi de companie în aprilie-iunie, măsură prin care s-a încercat eficientizarea proceselor şi a activităţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO