ZF 24

Managementul grupului Racova a stins datorii de peste 50 mil. euro în ultimii doi ani.„Au fost achitate peste 80% din datoriile la instituţiile bancare”

Valeriu Cojocaru, managerul general al grupului Racova

Autor: Roana Rotaru

19.04.2018, 16:16 1121

Valeriu Cojocaru, managerul general al grupului Racova, afirmă că în ultimii doi ani a stins datorii de peste 50 mil. euro şi a redresat activitatea grupului, ceea ce a atras interesul fostul patron, Adrian Porumboiu, de a prelua companiile care i-au aparţinut până în 2015.

„Văzând că lucurile merg bine, că datoriile au fost acoperite parţial, că societăţile se redresează şi încep să facă profit, fostul acţionar a început o acţiune de intimidare la adresa noastră şi a încercat să preia cu ostilitate din companiile care i-au aparţinut”, a spus Valeriu Cojocaru.

Adrian Porumboiu a vândut în 2015 grupul Racova companiei cu acţionariat elveţian Delta Commodity & Financial Services, contra unei sume de 300 lei, în contextul în care grupul avea datorii de 205 mil. euro, potrivit lui Valeriu Cojocaru, un manager de criză angajat de compania elveţiană Delta Commodity & Financial Services.

Ulterior, Delta Commodity & Financial Services a revândut grupul Racova societăţii Babylon Overseas, din Emiratele Arabe Unite, care deţin în prezent peste 80% acţionariatul companiei, potrivit lui Valeriu Cojocaru.

„Au fost achitate peste 80% din datoriile la instituţiile bancare (...)Am preluat un business îngropat în datorii, evitat de orice investitor, şi în mai puţin de doi ani, am făcut ca el să fie unul de viitor. În ciuda multor piedici pe care unii încercă să ni le pună, suntem gata să începem campania agricolă de primăvară şi mizăm pe recolte foarte bune, astfel încât să ne consolidăm operaţiunile”, a spus managerul general al grupul Racova.

După trei ani de tăcere, omul de afaceri Adrian Porumboiu şi-a trims avocaţii să încerce să-i recupereze imperiul agricol.

„Adrian Porumboiu a vândut acţiunile în baza unui contract care nu a fost respectat.Acest contract prevedea ca domnul Porumboiu să fie eliberat de obligaţiile pe care le avea faţă de bănci, de executările silite, şi să-i fie vândute anumite bunuri, neesenţiale pentru activitatea agricolă - la un preţ stabilit.  Adrian Porumboiu a semnat un contract, a predat nişte bunuri, iar pentru că nu i s-au îndeplinit condiţiile impuse cumpărătorului, vrea să rezoluţioneze (să desfiinţeze- n.red.) acest contract”, a spus Emil George Ioani, avocatul lui Adrian Porumboiu.

Pentru a desfiinţa contract de vânzare-cumpărare, Adrian Porumboiu a acţionat în instanţa compania Babylon Overseas din Emiratele Arabe Unite, însă aceasta este de negăsit, potrivit avocatului Emil Geroge Ioani.

Nu se ştie însă cine sunt persoanele din spatele companiilor Delta Commodity & Financial Services sau Babylon Overseas.

Avocatul lui Adrian Porumboiu contestă legimitatea lui Valeriu Cojocaru de a reprezenta grupul Racov, în calitate de manager general.

Grupul Racova este format din cinci companii respectiv Comcereal Vaslui, Agrocomplex Bârlad, R-Agro, Mopan şi Ulerom. Cu excepţia Comcereal Vaslui, toate celelalte companii sunt în insolvenţă.

Veniturile realizate de grupul Racova în 2017 au fost de 45 mil. lei (9,8 mil. euro), grupul exploatând circa 35.000 de hectare de teren agricol, aflate în arendă, în judeţul Vaslui şi în proximitatea acestuia.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO