ZF 24

Manchester United, clubul de 1,4 miliarde de euro

Valoarea celor mai mari cluburi de fotbal a crescut cu 8% in ciuda recesiunii
09.04.2009, 13:51 15

Criza financiara actuala nu a reusit sa afecteze pana acum intr-o proportie semnificativa cele mai valoroase cluburi de fotbal din lume, arata un studiu al Forbes. Potrivit unui nou clasament al celebrei publicatii americane primele 25 de cluburi de fotbal din lume au o valoare medie de 597 mil. dolari, cu 8% peste nivelul din 2008. Pe primul loc al topului se afla Manchester United, echipa care a castigat in 2008 cel mai ravnit trofeu din Europa, UEFA Champions League, cu o valoare de 1,87 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro).

Cluburile din clasament au inregistrat in sezonul 2007-2008 un profit operational mediu de 42 mil. dolari, cu 20% mai mult decat venitul mediu de anul trecut. Topul de anul acesta cuprinde 5 echipe a caror valoare de piata depaseste 1 mld. dolari.

Unul din motivele pentru care cluburile de fotbal au continuat sa inregistreze cresteri importante este reprezentat de faptul ca acestea se bazeaza pe venituri din contracte multianuale de sponzorizare de transmitere de meciurilor de fotbal, care nu au fost afectate de recesiunea izbucnita in 2008. De exemplu, BskyB si Setanta au platit in jur de 1,8 mld. dolari pe an pentru drepturile de televizare a meciurilor din Premiere League.

Atrasi se stabilitatea relativa si de cresterea popularitatii in randul telespectatorilor din Asia de Sud-Est, investitorii au continuat sa pompeze miliarde de lire sterline in cluburile din prima liga britanica. Cea mai importanta tranzactie a anului trecut a fost achizitionarea Manchester City de catre seicul Mansour bin Zayed Al Nahyan pentru 385 mil. dolari.

 

Club Valoarea de piata (mil. $) Venituri (mil. $) Profit operational (mil. $)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO