Confruntarea „titanilor“

Meci dur între Petrom şi Dacia pentru prima poziţie în clasamentul celor mai mari companii din România

14 mai 2014 Autori: Roxana Petrescu , Bogdan Alecu

O diferenţă de 313 mil. lei a schimbat pentru prima dată liderul companiilor din România şi a adus Automobile Dacia SA în vârful clasamentului după ani de supremaţie neîntreruptă a OMV Petrom SA. ZF a încercat să surprindă printr-o serie de grafice şi tabele evoluţia celor mai mari doi jucători din economia locală, Petrom şi Dacia, din 2000 şi până în prezent.
 
Una asigură aproape în întregime producţia de petrol a României şi jumătate din cea de gaze, cealaltă a devenit vedetă în Europa de Vest prin faptul că a înţeles că şoferii au nevoie de o „nouă specie de maşină“.
 
WikiZF: Profilul companiei Automobile-Dacia S.A.
 
WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom S.A.
 
Una trebuie să meargă în Marea Neagră şi în zone periculoase de extracţie care să-şi asigure creşterea, cealaltă trebuie să aibă grijă de costuri sub ameninţarea pieţelor mai ieftine.
 
Meciul dintre OMV Petrom SA, compania cu un profit istoric de un miliard de euro, şi Automobile Dacia SA, care anul trecut a produs 342.000 de maşini, este mai dur ca oricând, miza fiind prima poziţie în topul companiilor din România.
 
Potrivit datelor întocmite în conformitate cu Ordinul Ministerului Finanţelor, anul trecut Automobile Dacia SA a înregistrat o cifră de afaceri de 18,4 miliarde de lei, un salt de aproape 45% faţă de 2012, într-un an în care de pe porţile uzinei de la Mioveni au ieşit mai multe maşini ca oricând.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.05.2014

 
Cuvinte cheie:
petrom
, companii
, dacia
, clasament
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide