ZF 24

Muntmark şi Vestas fac o premieră pe piaţa de 4,5 mld. € a eolienelor şi „doboară“ primele 9 turbine din România

Muntmark şi Vestas fac o premieră pe piaţa de 4,5 mld....

Autor: Roxana Petrescu

12.08.2015, 13:04 2516

Primul parc ridicat în plin boom eolian, fenomen care a atras în anii de criză investiţii de circa 4,5 miliarde de euro, va fi demontat de investitorii săi care susţin că schimbările legislative l-au făcut nerentabil.

Proiectul care-i are în spate de Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori locali de par­curi eoliene, şi pe Vestas, gigantul danez care produce „mori de vânt“, are 27 MW, este for­mat din nouă tur­bine eoliene şi nu a fun­c­ţio­nat nici măcar o oră.

„În urma re­gle­mentărilor le­gis­la­tive adoptate de Guvern în ulti­mii doi ani şi a incer­titudinii din piaţa de energie re­ge­ne­rabilă, Monsson Group a decis îm­preună cu par­tenerii din proiect de­montarea turbi­ne­lor eoliene din CEE Târguşor (Con­stanţa) de 27 MW. Din păcate, schim­­­barea majo­ră a legislaţiei ener­giilor rege­nera­bile nu-i mai permite proiec­tului să se mai încadreze în para­metrii economici estimaţi iniţial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Astfel, s-a decis demontarea tur­­binelor eo­liene“, spune Sebastian Enache, bu­siness develop­ment manager în cadrul gru­pului Monsson. Grupul controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark s-a pozi­ţionat ca unul dintre cei mai impor­tanţi dezvoltatori de proiecte eoliene din România, pe lista de clienţi numă­rându-se firme precum CEZ, Petrom sau ButanGas. De altfel, cel mai mare parc eolian pe uscat din România şi din Europa a fost dezvoltat de Muntmark, iar mai apoi a fost preluat de cehii de la CEZ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO