ZF 24

Nokia în secolul XXI: cotă de piaţă în scădere şi mutarea producţiei în Asia

Nokia şi Microsoft au o relaţie strânsă datorită lui Stephen Elop, fost director la compania americană şi arhitectul acordului prin care Nokia a pus Windows pe smartphone-urile proprii. AFP/Mediafax Foto

Nokia şi Microsoft au o relaţie strânsă datorită lui Stephen Elop, fost director la compania americană şi arhitectul acordului prin care Nokia a pus Windows pe smartphone-urile proprii. AFP/Mediafax Foto

Autor: Vlad Popescu

03.09.2013, 21:41 249

Nokia a fost lider pe piaţa mondială a telefoanelor mobile de la sfârşitul anilor ‘90 până în 2012, când a fost detronată de Samsung după mai mulţi ani de declin, începând de la apariţia iPhone, în 2007.

Capitalizarea de piaţă a Nokia a atins nivelul record în 2008, la 250 mi­liarde de dolari, dar a scăzut cu peste 90% în ultimii cinci ani, declin reflectat şi de preţul agreat în tranzacţia cu Microsoft.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, numit în 2010 cu misiunea de a revigora afacerile companiei în domeniul smartphone, a luat o serie de decizii controversate în Finlanda, care au prefigurat vânzarea diviziei de telefoane mobile către Microsoft.

Anterior, Elop a fost vicepreşedinte la Microsoft pentru divizia business, fiind responsabil de pachetul de software Office. După preluarea conducerii Nokia, executivul de naţionalitate canadiană a renunţat la sistemele de operare utilizate de grupul finlandez, adoptând platforma Windows Phone dezvoltată de Microsoft printr-un parteneriat strâns între cele două companii, marii întârziaţi ai revoluţiei mobile.

Deşi asocierea a impus platforma Microsoft ca al treilea jucător pe piaţa smartphone, Windows Phone depăşind în acest an BlackBerry - un alt lider decăzut -, mica victorie este una amară având în vedere că Apple şi Google controlează 90% din sector, iar creşterea tot mai timidă a pieţei pare să fie de partea producătorilor chinezi de terminale low-cost. Sistemul de operare Windows Phone a ajuns la o cotă de piaţă de 3,7% în trimestrul al doilea, cu 8,7 milioane de smartphone-uri co­mercializate - aproape dublu faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut - marea majoritate produse de Nokia.

După instalarea la Nokia în 2010, Elop a anunţat peste 20.000 de concedieri şi a închis toate unităţile de producţie din Europa, transferând activităţile în locaţii care oferă costuri mai mici, precum India şi China. Parte a programului de restructurare, Nokia a anunţat în luna septembrie a anului 2011 închiderea fabricii din România, din Cluj, şi concedierea a 2.200 de angajaţi. Grupul finlandez începuse producţia la Jucu, Cluj, în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 milioane euro.

Elop a demisionat din funcţia de CEO al Nokia odată cu anunţarea tranzacţiei şi va reveni la Microsoft, unde va conduce divizia de produse electronice şi servicii conexe. Pe lângă smartphone-uri, divizia va produce consola de jocuri video Xbox şi tabletele Surface. Canadianul este totodată unul dintre principalii candidaţi la funcţia de CEO al Microsoft, Steve Ballmer anunţând recent că va demisiona în termen de 12 luni.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO