ZF 24

Opinie Irina Stănică, Counsel, Coordonator Practica de Dreptul Muncii, KPMG Legal - Toncescu şi Asociaţii: Hărţuirea la locul de muncă - noi obligaţii în sarcina angajatorului cu termen de implementare până în 17 aprilie 2024

Opinie Irina Stănică, Counsel, Coordonator Practica de...
13.03.2024, 10:19 190

Până la data de 17 aprilie 2024 angajatorii trebuie să implementeze un ghid intern privind prevenirea şi combaterea hărţuirii morale şi a hărţuirii pe criteriul de sex la locul de muncă. Obligaţia face parte din cel mai recent cadru legislativ, Hotărârea nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, şi se aplică instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare, precum şi companiilor private.

Scopul adoptării cadrului legislativ este acela de a stabili un cadru metodologic în aplicarea legislaţiei în domeniul prevenirii şi combaterii hărţuirii pe criteriul de sex şi a hărţuirii morale la locul de muncă prin respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi eliminarea discriminării directe şi indirecte pe criteriul de sex.

Concret, noua metodologie urmăreşte oferirea unui instrument de lucru pentru experţii/tehnicienii şi angajaţii în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, promovarea asigurării egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii, sprijinirea persoanelor care se află în situaţii de hărţuire pe criteriul de sex şi de hărţuire morală la locul de muncă, dar şi a companiilor private care se confruntă, la nivel intern, cu situaţii de hărţuire pe criteriul de sex şi hărţuire morală la locul de muncă.

Astfel, angajatorii au obligaţia de a adopta o serie de măsuri pentru combaterea hărţuirii pe criteriul de sex şi hărţuirii morale la locul de muncă, precum: întocmirea unei proceduri interne privind promovarea, inclusiv ocuparea funcţiilor de decizie, a funcţiilor din consiliile de administraţie şi de supraveghere; organizarea muncii, condiţiilor de muncă şi mediului de muncă; asigurarea tratamentului egal în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă.

CE POŢI FACE DACĂ AI FOST HĂRŢUIT. Victima hărţuirii pe criteriul de sex sau a hărţuirii morale la locul de muncă are posibilitatea de a depune o plângere/sesizare în cazul în care apar divergenţe de opinii sau uşoare conflicte interpersonale care se pot rezolva la nivelul persoanelor implicate, dar care, daca rămân nerezolvate, pot degenera. Victima poate sesiza şi instalarea treptata a stării de tensiune, prin acţiuni agresive sistematice/repetate îndreptate de către o persoană sau de un grup de persoane împotriva sa sau o stare de tensiune accentuată care necesită intervenţia reprezentanţilor angajatorului în vederea medierii conflictului, pentru a evita escaladarea acestuia. În plus, se poate sesiza şi stigmatizarea şi/sau izolarea socială la locul de muncă, concedierea sau constrângerea victimei de a demisiona de la locul de muncă, fapt care diminuează şansele acesteia de a se încadra din nou la alte locuri de muncă.

În ceea ce priveşte etapele pe care le poate urma victima actelor de hărţuire pe criteriul de sex şi de hărţuire morală la locul de muncă, aceasta poate  aborda direct presupusul hărţuitor sau, dacă nu poate aborda direct un presupus hărţuitor, el/ea poate informa superiorul ierarhic al presupusului hărţuitor despre comportamentul nedorit şi deranjant. Ulterior, victima poate informa persoana responsabilă/comisia de primire şi soluţionare a cazurilor de hărţuire asupra oricăror acţiuni sistematice/repetate de hărţuire pe criteriul de sex şi de hărţuire morală la locul de muncă şi poate încerca soluţionarea amiabilă a cauzei. În final, în cazul în care nu se reuşeşte soluţionarea amiabilă, victima poate sesiza instanţa de judecată.

CE TREBUIE SĂ AIBĂ ÎN VEDERE ANGAJATORII. Aceştia au obligaţia de a pune în aplicare metodologia şi de a introduce dispoziţiile Ordonanţei de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi ale Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în regulamentul intern. Mai mult, angajatorii trebuie să interzică şi să sancţioneze orice acţiuni care pot conduce la hărţuire morală la locul de muncă sau pe criteriul de sex. În plus, angajatorii trebuie să instruiască angajaţii pentru conştientizarea şi prevenirea hărţuirii pe criteriul de sex şi a hărţuirii morale la locul de muncă şi să se asigure că diseminează prevederile Metodologiei prin toate mijloacele interne de comunicare şi informare a angajaţilor.

Astfel, pentru a evita eventuale amenzi, companiile private trebuie să implementeze prevederile Metodologiei până la data de 17 aprilie 2024 prin realizarea unui ghid intern privind prevenirea şi combaterea hărţuirii morale şi a hărţuirii pe criteriul de sex la locul de muncă.

De asemenea, companiile private trebuie să informeze şi să instruiască anual angajaţii,  prin traininguri aplicate, exemplificând comportamentele ce pot constitui hărţuire morală sau hărţuire pe criteriul de sex la locul de muncă, cu prezentarea drepturilor, dar si a obligaţiilor salariaţilor cu privire la aceste fapte. Pentru asigurarea conformării cu prevederile legale, recomandăm ca în tot acest proces companiile să fie asistate de specialişti
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO