ZF 24

Optimismul Rezervei Federale se află în plină scădere :Jerome Powell a declarat că reducerile ratelor ar putea fi amânate după ultimele date ale inflaţiei. În funcţie de evoluţia preţurilor, Fed ar putea lua în calcul chiar o potenţială creştere a ratelor în 2024

Optimismul Rezervei Federale se află în plină scădere...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.04.2024, 13:45 134

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat marţi că datele recente privind inflaţia nu au sporit cu nimic încrederea Fed privind necesitatea reducerii ratelor dobânzilor, momentul mult aşteptat al reducerilor necesitând o amânare suplimentară, raportează Investing.com. 

„Datele recente nu au ajutat la consolidarea încrederii Rezervei Federale referitoare la nivelul şi dinamica inflaţiei, indicând faptul că este posibilă o prelungire a aşteptării până la momentul reducerii ratelor dobânzilor", a declarat Powell marţi la Washington Forum on the Canadian Economy, organizat de Wilson Center. 

Cu toate acestea, şeful Fed a adăugat că politica Rezervei Federale este „bine consolidată” pentru a face faţă riscurilor, atenuând unele temeri, deşi încă incipiente, că banca centrală ar putea fi forţată să ia în considerare perspectiva unor rate ale dobânzii mai mari. 

Există un risc din ce în ce mai mare ca Fed să majoreze ratele până la 6,5% anul viitor, din perspectiva caracterului imprevizibil al economiei SUA, a subliniat recent strategul de la UBS într-o notă, deşi a precizat că acest rezultat de tip hawkish nu reprezintă scenariul său de bază.  

Powell a declarat că datele recente privind inflaţia sugerează că ar fi oportun ca politica restrictivă adoptată de Fed să fie prelungită pentru a readuce inflaţia în mod sustenabil la ţinta de 2%.

Între timp, piaţa forţei de muncă continuă să se normalizeze, deoarece cererea puternică de personal fost compensată de un salt al rezervei de lucrători disponibili şi de imigraţie.  

Cererea puternică de lucrători „a fost contracarată de o creştere substanţială a forţei de muncă, atât datorită creşterii participării forţei de muncă, cât şi a unei creşteri substanţiale a imigraţiei", a declarat Powell. În pofida acestei situaţii, „piaţa forţei de muncă a evoluat către un echilibru mai bun în ultimul an", a adăugat el. 

Cu toate acestea, şeful Fed a mai spus că, având în vedere nivelul actual al ratelor, există spaţiu de manevră pentru o relaxare în cazul în care piaţa muncii se va deteriora semnificativ. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO