ZF 24

Orange România se implică în cercetarea pentru dezvoltarea viitoarelor reţele 6G în Europa

 Orange România se implică în cercetarea pentru...

Autor: Ioana Niţă

18.01.2024, 17:50 853

Orange România, cel mai mare operator de telecomunicaţii de pe plan local, va contribui direct la definirea viitoarelor tehnologii 6G prin implicarea sa în patru noi proiecte de cercetare din cadrul Horizon Europe, luând parte astfel la procesul de standardizare a reţelelor de telecomunicaţii la nivelul Uniunii Europene. Cele patru proiecte de cercetare sunt derulate pe o perioadă de trei ani şi vor susţine dezvoltarea sustenabilă a viitoarelor reţele mobile 6G, dar şi a managementul inteligent al resurselor de reţea prin integrarea de tehnologii de tipul AI (inteligenţă artificială) şi ML (machine learning). Prin aportul avut în aceste programe de cercetare, Orange România a ajuns la un număr total de 22 de proiecte finanţate de Comisia Europeană, fiind singurul operator din România care face parte din programul Horizon Europe. Cele patru noi proiecte la care va lucra Orange România sunt 6G-PATH, 6G-INTENSE, iSEE-6G şi 6G-MUSICAL.

“Proiectele pe care le anunţăm astăzi reprezintă o continuare a eforturilor din ultimii ani de participare activă a Orange România în dezvoltarea tehnologiile viitorului, precum 6G. Vorbim atât despre standardizarea reţelelor Beyond-5G, cât şi despre implementări concrete în soluţii ce în anii viitori vor fi integrate în servicii pentru companii sau pentru sectorul public. Nu în ultimul rând, sustenabilitatea joacă un rol impotant în definirea următoarei generaţii de reţele, acestea urmând să fie mult mai eficiente energetic şi mai prietenoase cu mediul înconjurător” a declarat Cristian Paţachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager Orange România.

Horizon Europe (2021-2027) este un program de cercetare şi inovare finanţat de Uniunea Europeană, ce adresează schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă conform obiectivelor ONU, dar îşi propune şi să stimuleze creşterea economică şi competitivitatea la nivelul UE. Cele patru proiecte în care Orange contribuie direct, fac parte din a doua etapă a Horizon Europe Smart Networks and Services (2024-2027), în care au fost aprobate un total de 27 de proiecte ce vor beneficia de finanţare din partea UE, în valoare de 130 milioane de euro.

6G-PATH are ca obiectiv dezvoltarea şi implementarea unor tehnologii de comunicaţii avansate, ce vor marca tranziţia către reţelele 6G. Acestea vor oferi suport pentru aplicaţii din domeniile sănătate, educaţie, oraşe inteligente şi agricultură, cu cerinţe de procesare şi conectivitate ce depăşesc capacităţile reţelelor 5G actuale. Orange România participă în acest proiect alături de Fundaţia Orange, utilizând infrastructura 5G Lab şi platforma Digitaliada pentru un scenariu de utilizare a educaţiei în mod imersiv. Două şcoli vor fi dotate cu infrastructură de comunicaţii de ultimă generaţie şi căşti de realitate augmentată, permitând elevilor să experimenteze lecţii interactive aliniate cu programa şcolară. Pe lângă echipamentele XR, şcolile vor beneficia şi de tablete sau laptopuri pentru accesarea resurselor de învăţare din platforma Digitaliada, facilitând astfel accesul la educaţie în aceste comunităţi.

6G-INTENSE vizează crearea unui sistem AI-nativ de management şi orchestrare pentru reţelele 6G ce integrează soluţii de sustenabilitate, promovând sharing-ul infrastructurilor între operatori şi cooperarea între aceştia prin utilizarea unei infrastructuri comune. 6G-INTENSE, introduce conceptul de "sensing" ş1ţ ce este văzut ca o tehnologie cheie pentru integrarea sistemelor de tip Edge Compute, oferind posibilitatea de selecţie automată a locaţiei de procesare a datelor în funcţie de resursele hardware disponibile.

Două proiecte pilot, implementate de Orange România şi Realworld Systems vor valida noile tehnologii în zonele de procesare şi în conceptul de Metaverse, ce implică resurse hardware semnificative susţinute de infrastructura de reţea din 5G Lab.

iSEE-6G vizează crearea de prototipuri de antene pasive şi active cu funcţionalităţi de reconfigurare inteligentă a suprafeţelor deservite. Se optimizează astfel modalităţile de construire şi transmitere a semnalelor radio, iar algoritmii de procesare permit implementarea tehnologiilor 6G. Prin utilizarea acestor noi tehnologii hardware şi software se îmbunătăţeşte eficienţa şi rezilienţa comunicaţiilor colaborative cu capacităţi de "sensing", optimizând spectrul, performanţele localizării dispozitivelor conectate la nodurile radio şi întârzierile din reţea.

În cadrul acestui proiect, Orange România va evalua capabilităţile de “sensing” ale sistemului, va lucra la integrarea funcţionalităţilor echipamentelor radio de reconfigurare inteligentă a suprafeţelor deservite şi va implementa, alături de partenerul local, AgriCloud, un demonstrator pentru o aplicaţie de monitorizare a zonelor urbane folosind drone.

6G-MUSICAL are ca scop echiparea viitoarelor noduri radio 6G cu echipamente bazate pe tehnologii radar pentru “sensing” care vor funcţiona în paralel cu componentele de comunicaţie celulară. Această abordare va facilita detecţia, localizarea şi urmărirea obiectelor conectate, oferind o precizie de centimetri şi posibilitatea reconstituirii 3D la înaltă rezoluţie a obiectelor detectate. Un obiectiv cheie al proiectului este dezvoltarea unor prototipuri fiabile şi eficiente de antene pentru reţelele Beyond-5G şi 6G, utilizând benzi radio noi şi materiale inovatoare pentru a îmbunătăţi performanţele sistemelor de comunicaţie, inclusiv vitezele de transfer. Echipa proiectului se va concentra pe construirea semnalelor radio, utilizând noi procesoare şi materiale pentru componentele logice, cu scopul de a îmbunătăţi consumul de energie şi eficienţa sistemelor. Orange România participă activ în acest proiect, fiind interesat de exploatarea rezultatelor pentru crearea de produse şi servicii inovatoare pentru segmentul B2B. De asemenea, va integra aplicaţiile şi soluţiile dezvoltate de partenerii din proiect în din 5G Lab.

Orange investeşte anual peste 200 milioane de euro pentru a-şi îmbunătăţii serviciile, lucru confirmat şi de recenta certificare acordată de auditorul independent LCC International. Măsurătorile efectuate în 40 de oraşe şi pe drumurile de legătură dintre acestea, au arătat că Orange România rămâne cea mai bună reţea mobilă în ceea ce priveşte performanţa serviciilor de voce şi date. Testele au fost realizate în perioada 15 noiembrie - 17 decembrie 2023 şi au vizat calitatea serviciilor de internet mobil (browsing, streaming, upload şi download), precum şi a serviciilor de voce mobilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO