ZF 24

Parlamentul vrea să le scadă furnizorilor plafonul la care le sunt decontate achiziţiile de energie de la 1.300 lei/MWh la 900 lei/MWh. Furnizorii sunt nemulţumiţi şi cer eliminarea plafonului

Parlamentul vrea să le scadă furnizorilor plafonul la...

Autor: Roxana Rosu

29.06.2023, 17:42 355

Parlamentarii  PSD şi PNL din Comisia pentru Industrii şi Servicii au introdus un amendament la Legea pentru aprobarea OUG 153/2022, retrimisă de Preşedinţie pentru reexaminare, prin care propun reducerea preţului maxim de decontare pentru energia cumpărată de furnizori, de la 1.300 lei/MWh la 900 lei MWh.

”Propunerea de diminuare a plafonului de la 1.300 lei/MWh la 900 lei/MWh se bazează pe cantităţile de energie electrică prognozate a fi vândute prin mecanismul de alocare centralizată, luând în considerare energia electrică vândută în anul 2023. Astfel dintr-o cantitate totala de 50 TWh destinata clientilor finali de energie electrică, din care 5 Twh pentru clientii Hidroelectrica, 14,7 TWh se estimează că vor fi tranzactionaţi prin mecanismul de achiziţie centralizată. Preţul mediu de achiziţie al furnizorilor care au solicitat decontarea diferenţei dintre preţul mediu de achizitie si componenta de achizitie a fost de 829,63 lei/MWh pe primele trei luni ale anului 2023”, se arată în Raportul preliminat asupra Legii depus de comisie.

Potrivit schemei de compensare decisă de Guvern anul trecut, statul acoperă diferenţa dintre costul de achiziţie din piaţă al energiei de către furnizori în limita a 1.300 lei/MWH şi preţul plafonat la care furnizorii sunt obligaţi să vândă energia clienţilor.

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) critică într-un comunicat remis joi intenţia de menţinere a plafonului de decontare, considerând că acesta întârzie revenirea pieţei la condiţii competitive, în defavoarea clienţilor, măsura reducând în plus numărul tranzacţiilor pe termen mediu şi lung.

ACUE a propus decidenţilor eliminarea plafonului de decontare şi realizarea de către ANRE a unei formule transparente de calcul a preţului de referinţă, pe baza contractelor existente, a cantităţilor alocate şi a preţului mediu de pe piaţa spot.

Federaţia avertizează că decizia Guvernului nu respectă prevederile Constituţiei şi regulamentele europene transpuse în legislaţia naţională.

“Această decizie este total nepotrivită pentru consumatori. Stabilirea unui preţ mediu de achiziţie fără a avea la bază o formulă transparentă de calcul, care să asigure un mod corect de evaluare a costurilor reale şi, implicit, a evoluţiei pieţei de energie, va avea ca impact imediat reducerea tranzacţiilor de energie pe termen mediu, lung. Furnizorii sunt în situaţia de a-şi limita tranzacţiile, existând riscul ca în viitor Guvernul/Parlamentul să revină cu un preţ stabilit în mod netransparent şi nesustenabil, iar achiziţiile efectuate să fie implicit, pierderi. În acest context, de facto măsura vulnerabilizează clienţii afectând în mod negativ aprovizionarea cu energie sigură şi la preţuri cât mai bune. Cea mai bună soluţie este o formulă transparentă de calcul, care să reflecte în mod corect evoluţiile pieţei.”, a declarat Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, federaţie care reprezintă mari furnizori de energie cu un portofoliu de aproximativ 9 milioane de clienţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO