ZF 24

Un pas uriaş pentru lumea AI: Google DeepMind a reuşit să egaleze, pe baza inteligenţei artificiale, capacitatea de rezolvare a problemelor de geometrie avansata a celor mai străluciţi olimpici din lume

Un pas uriaş pentru lumea AI: Google DeepMind a reuşit...

Autor: Andrei Şerbănescu

18.01.2024, 12:10 690

Google DeepMind a folosit inteligenţa artificială pentru a egala abilităţile de rezolvare a problemelor de geometrie ale celor mai străluciţi elevi din lume, avansând astfel în demersul aplicării tehnologiei AI în probleme de matematici avansate, scrie Financial Times.

AlphaGeometry, sistemul gigantului tehnologic, a răspuns corect la 25 din 30 de întrebări de la Olimpiada Internaţională de Matematică pentru liceeni, potrivit unui articol publicat miercuri în revista Nature. 

Performanţa, apropiată de standardul de medaliat cu aur al concurenţilor umani, evidenţiază atât competenţa tot mai mare a inteligenţei artificiale în matematică, cât şi obstacolele care rămân de depăşit în continuare. Provocările de raţionament şi de învăţare prezentate de matematica complexă fac din aceasta un test important în efortul de a crea o inteligenţă generală artificială (AGI) care să poată egala sau chiar depăşi oamenii. 

„Acesta este un pas crucial pentru construirea unui sistem AGI", a declarat Quoc V Le, cercetător la DeepMind. „Rezultatele recente reprezintă un alt exemplu care întăreşte modul în care inteligenţa artificială ne poate ajuta să avansăm în ştiinţă - şi să înţelegem mai bine procesele de bază care determină modul în care funcţionează lumea". 

AlphaGeometry este un aşa-numit sistem neuro-simbolic care utilizează o combinaţie de învăţare a limbajului şi de raţionament deductiv. Compania compară metoda hibridă cu „dubla dinamică, rapidă sau lentă, a gândirii umane". 

Cercetătorii au construit un fond de 100 de milioane de exemple de date geometrice sintetice ca set de informaţii pentru a antrena sistemul să funcţioneze. Performanţa sa de 25 din 30 a fost la mică distanţă de scorul de 25,9 pentru un criteriu de referinţă al câştigătorilor umani la olimpiadele de matematică din 2000 până în 2022 - şi cu mult peste scorul de 10 obţinut de precedentul sistem automatizat de ultimă generaţie. 

Obiectivul şi mai mare al DeepMind şi al altor cercetători este de a crea sisteme de inteligenţă artificială care să poată rezolva probleme matematice care s-au dovedit a fi dincolo de mintea umană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO