ZF 24

Pentru prima dată o reţea de supermarketuri din Bucureşti apare într-un scandal de corupţie

Pentru prima dată o reţea de supermarketuri din...

Autor: Cristina Roşca

04.06.2015, 12:02 15346

Update în cazul de corupţie din Primăria Capitalei: Germanii de la Kaufland au făcut o donaţie Primăriei Capitalei

O reţea de supermarketuri al cărei nume nu a fost dezvăluit apare în centrul unui scandal de corupţie în care Wigler Solomon, consilierul personal al primarului Capitalei Sorin Oprescu a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore cu cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.

“În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro şi a primit în mai multe tranşe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunţător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora, în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâri”, potrivit comunicatului DNA.

DNA mai arată că aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria municipiului Bucureşti.

În acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, un om de afaceri, al cărui nume nu a fost menţionat, dar despre care se spune că este denunţător în acest dosar, s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunţător că, în şedinţa Consiliului general al municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri.

La data de 03 iunie 2015, inculpatul Wigler Solomon a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce primea suma de 25.000 euro în scopul mai sus menţionat.

Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului Bucureşti, pe lângă care a lăsat să creadă că are influenţă, în vederea eliberării unei autorizaţii de construire necesare unei soluţii de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri.

Bucureştiul a fost şi continuă să fie cea mai fierbinte piaţă pentru reţelele de magazine care au deschis aici sute de magazine. În timp ce Mega Image, Profi şi  alte reţele cu magazine de mici dimensiuni au ales în principal să închirieze spaţii, lanţurile de hipermarketuri, discount şI cash&carry au cumpărat terenuri şI au construit magazine de la zero. În perioada 2012-2015 în Bucureşti au construit magazine Kaufland, Lidl, Auchan, Cora, Carrefour, Profi, Mega Image, Billa, Penny Market.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO