ZF 24

Perspectivele economice din 2024 încurajează investitorii: Acţiunile europene ating un nivel record, alimentate de optimismul legat de creşterea economică şi de relaxarea iminentă a ratelor dobânzilor

Perspectivele economice din 2024 încurajează...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.02.2024, 13:12 132

Acţiunile europene au atins un nivel record, alăturându-se astfel colegilor de pe Wall Street, pe măsură ce optimismul privind creşterea economică şi o potenţială relaxare a politicii monetare au prelungit creşterea de anul trecut, raportează Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,9%, până la 495,71 puncte, depăşind precedentul său maxim istoric, atins în ianuarie 2022. Câştigurile de joi au fost alimentate de acţiunile din sectorul tehnologic, după ce Nvidia Corp. a prezentat o altă prognoză de vânzări impresionantă.

La fel ca în SUA, concentrarea randamentelor a fost o temă importantă în Europa în ultima vreme, doar patru acţiuni reprezentând 65% din câştigurile indicelui de referinţă de la începutul anului. Producătorul de echipamente de cipuri ASML Holding NV, producătorul danez de medicamente Novo Nordisk A/S, gigantul german de software SAP SE şi producătorul francez de bunuri de lux LVMH au înregistrat câştiguri de două cifre în 2024.

Dincolo de industriile individuale, semnele unei economii globale rezistente încurajează sentimentul investitorilor. În acelaşi timp, pariurile că băncile centrale mondiale vor începe să reducă ratele dobânzilor în cursul acestui an pun au trimis deja indicele de referinţă S&P 500 din SUA la un nivel record.

Charles-Henry Monchau, şeful biroului de investiţii de la Banque Syz Group, susţine că acţiunile europene nu vor fi afectate chiar dacă creşterea economică din zona euro va fi dezamăgitoare.

Evaluările ridicate ale celor mai performante companii europene sunt „parţial justificate de creşterea superioară a profiturilor, de un bilanţ puternic şi de un avantaj competitiv durabil", a spus acesta.

Încrederea în acţiunile din domeniul luxului revine, de asemenea, în condiţiile în care vânzările rezistente ale LVMH au determinat creşteri mai ample. 

Cu toate acestea, stimulentele fragmentate din China au dus la o subperformanţă în sectorul resurselor de bază. Totodată, comerţul cu amănuntul a rămas în urmă, fiind afectat de Hennes & Mauritz AB. Unii strategi, printre care Max Kettner de la HSBC Holdings Plc, au avertizat că sentimentul de creştere ar fi putut duce la o supraevaluare a pieţei. 

Alţii susţin că acţiunile europene sunt subapreciate, argumentând că recenta creştere a fost concentrată în SUA şi în acţiunile legate de tehnologie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO