ZF 24

Peste jumatate din santierele in lucru sunt imobile de locuinte

30.06.2009, 10:59 69

Cel mai mare procent de santiere in lucru se regaseste pe segmentul rezidential, si anume 58%, urmate de cele din sectorul de birouri si industriale. Santierele rezidentiale cuprind cladiri de locuinta de tipul P+E+M, P+2E+M, dar si ansambluri rezidentiale si blocuri de locuinte. Cea mai bine reprezentata zona pe acest segment este Ilfov, zona monitorizata separat de Bucuresti, unde locuintele acopera 90% din totalul lucrarilor, potrivit unui studiu al companiei firmei de marketing direct pe santiere Infobau.

Esantionul pe care a fost realizat studiul este format din 2.605 de santiere abordate in premiera in lunile ianuarie - mai 2009. Din punct de vedere al tipului lucrarilor, santierele vizate au fost: imobile de birouri, cladiri rezidentiale, constructii industriale, lucrari ce se adreseaza domeniului HORECA, spatii comerciale si alte lucrari de genul: scoli, gradinite, sali sportive si lacasuri de cult.

Din totalul de 2.605 santiere, 8% au fost imobile de birouri si sedii de firma. Din punct de vedere al repartizarii pe zone geografice, cele mai multe imobile de acest tip au aparut in Bucuresti si Ilfov, 65 imobile, urmate de zona de Centru cu 35 imobile.

Spatiile comerciale reprezinta 5% din total. Aici au fost incluse lucrari mari de tipul mallurilor, dar si spatii mai mici cum sunt, de exemplu, supermarket-urile. Cele 5 procente nu se refera la suprafete construite in metri patrati, ci strict la numarul de santiere.

Lucrarile de tip HORECA - constructia si modernizarea hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor, a spatiilor de cazare ocupa 4% din totalul santierelor monitorizate. In intervalul ianuarie - mai au fost oferite detalii despre 103 astfel de santiere.

Circa 6%, insumand 169 de santiere in lucru, au fost constructii industriale. Cele mai multe dintre acestea sunt in zonele Sud-Vest si Vest ale tarii. In aceste zone, procentele inregistrate au fost de 11%, respectiv 10% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO