ZF 24

Piaţa uleiului vegetal scade în valoare, dar creşte în volum

Piaţa uleiului vegetal scade în valoare, dar creşte...

Autor: Simona Tatu

17.07.2017, 10:58 338

Piaţa uleiului vegetal a scăzut în valoare, dar creşte uşor în volum, potrivit datelor Euromonitor, jucătorii din zonă având în plan extinderea cu noi produse, inclusiv ulei de măsline, un segment care creşte constant.  

Recent, compania Expur, companie care deţine brandul de uleiuri Untdelemn de la Bunica, alături de Lesieur Cristal, o altă companie din cadrul grupului Avril, au anunţat că vor să introducă pe piaţa din România brandul de ulei de măsline Zagora, potrivit raportului anual al gigantului francez Avril, proprietarul Expur.  Decizia vine în contextul în care consumul de ulei de măsline pe piaţa locală creşte constant.

Liderul pieţei de ulei din România, Untdelemn de la Bunica creşte pe o piaţă care a fost în scădere, vânzările brandului au fost de 14 milioane de litri în 2016, în creştere cu 7% faţă de anul 2016, când a vândut 13 milioane de litri, potrivit raportului anual al companiei Avril. Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa uleiului vegetal au terminat anul trecut cu afaceri cumulate de 3,6 milioane de lei, situându-se la un nivel asemănător cu cel din anul precedent, conform calculelor ZF pe baza datelor de pe Ministerul de Finanţe. Clasamentul este condus de străinii Bunge şi Expur şi completat de companii româneşti, respectiv Prutul, Ardealul şi Argus.

În 2016, compania Expur a înregistrat o cifră de afaceri de 1,1 mld. de lei (246 de milioane de euro), nivel asemănător cu cel din 2015. Producătorul uleiului Untdelemn de la Bunica a intrat anul trecut din nou pe pierderi, după un sigur an pe plus, cu profit net de 15 mil. de lei în 2015. Anul trecut Expur a obţinut pierderi de 32,8 milioane de lei (7 milioane de euro), mai mari decât cele din 2014, dar sub nivelul din 2013. În cei trei ani compania cu acţionariat francez a adunat pierderi de 90 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO