ZF 24

Ponta cere reluarea creditării: Băncile s-au transformat în agenţii imobiliare

Ponta cere reluarea creditării: Băncile s-au...

Autor: Cristi Moga

18.07.2013, 22:10 2601

Cea mai mare problemă a economiei locale este lipsa creditului, deoarece băncile s-au transformat în „agenţii imo­biliare“, a declarat ieri premierul Victor Ponta, care a ridicat şi o altă problemă ce lasă guvernul fără prea multe pârghii: lipsa unei bănci mari cu acţionariat autohton, care să susţină creditarea economiei locale în astfel de perioade dificile.

Pe cele mai mari site-uri imobiliare nu­mărul de locuinţe scoase la vânzare de bănci a ajuns la 3.000-4.000, iar anul acesta ar putea depăşi 10.000 de unităţi, în condiţiile în care rata creditelor neperformante a sărit de 20%. Pe de altă parte, economia rămâne îngheţată, iar soldul creditelor acordate companiilor şi populaţiei continuă să scadă.

„Am căzut dintr-o extremă într-alta: dacă până în 2008 - nu doar în România, peste tot, America, Europa - creditele se dădeau la oricine şi oricum, după criza financiară am căzut în extrema cealaltă, în care cel mai greu lucru din lume este să vă dea cineva un credit. Şi cel mai rapid lucru pe care-l face banca este să vină să vă execute. Băncile s-au transformat în agenţii imobiliare, în agenţii de vânzări de autoturisme, de active ale dumneavoastră. Când vă duceţi însă să cereţi un credit, situaţia este cumplită“, a declarat ieri Victor Ponta.

În mediul bancar subiectul proprie­tăţilor executate rămâne delicat şi se discută de cele mai multe ori cu uşile închise, în ciuda faptului că băncile au fost obligate să asigure resurse importante pentru gestionarea acestor portofolii de care nu sunt dispuse să scape prea uşor.

În secţiunea „bunuri în executare“ de pe site-ul UniCredit Ţiriac sunt aproape 1.900 de anunţuri, iar alte 80-90 de proprie­tăţi sunt trecute în coşul cu licitaţii active.

Raiffeisen are spre vânzare pe site 446 de apartamente şi 172 de case, în timp ce BCR are „la mezat“ 43 de apartamente şi 18 case doar în Bucureşti. Reprezentanţii băncii nu au precizat până la închiderea ediţiei dimensiunea acestui portofoliu, informaţie care este de cele mai multe ori ţinută „la secret“.

Administratorii site-ului imobiliare.ro spun că au ajuns la un portofoliu de 3.500 de anunţuri cu locuinţe şi terenuri scoase la vânzare de către bănci şi ţintesc să ajungă la 10.000 de oferte până la sfârşitul anului, în condiţiile în care în prezent colaborează cu doar opt din cele 18 bănci ţintă, în portofoliul cărora se află cele mai multe active executate.

„Sunt deja mai mulţi investitori care bat la uşa băncilor să cumpere portofolii la 20-30% din preţ, dar nu am auzit deocamdată să se facă astfel de tranzacţii deoarece băncile ar trebui să-şi asume pierderea. Ele ar trebui să se concentreze mai mult pe vânzarea către utilizatorul final, unde trebuie să lucreze la promovare şi la mecanismul de vânzare“, afirmă Victor Pateşan, product manager pe licitaţii şi executări silite la imobiliare.ro. El a lucrat pentru opt ani şi în bănci ca UniCredit, Volksbank sau Finansbank şi a fost director de vânzări la Orhideea Gardens.

Comparând cu preţurile celorlalte proprietăţi de pe site, locuinţele băncilor sunt la acelaşi nivel la prima strigare, astfel că „oportunităţile“ se pot ivi doar de la al doilea anunţ. În această etapă preţul este redus cu 25%, iar o proprietate poate fi vândută şi sub acest nivel, la cel mai bun preţ oferit, cu condiţia să existe cel puţin doi ofertanţi şi banca să accepte preţul. De cele mai multe ori însă, potenţialii cumpărători nu pot viziona aceste proprietăţi înaintea licitaţiilor şi puţini clienţi sunt dispuşi să-şi asume riscul unei astfel de achiziţii „în orb“.

Cu toate acestea, au apărut şi mici vânători de chilipiruri, astfel că la unele licitaţii ale băncilor au participat chiar şi 8-10 ofertanţi, în condiţiile în care anunţurile băncilor au început să fie amestecate printre ofertele de proprietăţi ale persoanelor fizice şi agenţiilor imobiliare. Şi pe site-ul magazinuldecase.ro sau în portofoliul firmei de consultanţă Coldwell Banker se găsesc numeroase anunţuri cu proprietăţi scoase la vânzare de către bănci. Ironia face că, în lipsa lichidităţilor, tot băncile ar trebui să fie acelea care asigură finanţarea clienţilor, dar la preţuri adaptate la situaţia din piaţă, astfel încât ratele să poată fi plătite pe viitor pentru a nu trece de la o executare la alta.

 

Câte proprietăţi vând cele mai mari bănci pe site-urile proprii

  • BCR promovează pe site 43 de apartamente şi 18 case doar în Bucureşti. Banca nu a precizat dimensiunea întregului portofoliu.

  • BRD are în executare 396 de apartamente şi alte 365 de imobile rezidenţiale, în special case.

  • Banca Transilvania promovează pe site 202 apartamente şi 182 de case.

  • CEC Bank are un portofoliu de active spre vânzare format din 140 de apartamente şi 100 de case.

  • UniCredit are în secţiunea „bunuri în executare silită“ aproape 1.900 de proprietăţi, iar pentru alte 80-90 de unităţi sunt licitaţii active.

  • Raiffeisen Bank are spre vânzare 446 apartamente şi 172 de case.

  • Alpha Bank a publicat în acest an pe site peste 600 de anunţuri cu locuinţe şi terenuri scoase la vânzare.

  • Volksbank are pe site spre vânzare 174 de apartamente şi 106 case şi vile.

  • ING Bank promovează vânzarea a 30 de proprietăţi prin intermediul site-ului propriu.

  • Bancpost are pe site 32 de apartamente şi 10 case sau vile spre vânzare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO