ZF 24

Premierul maghiar Viktor Orban cere „respect" din partea Suediei înainte de a ratifica candidatura ţării nordice la NATO

Premierul maghiar Viktor Orban cere „respect" din...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.09.2023, 12:29 156

Premierul ungar Viktor Orban a cerut din nou „respect" din partea Suediei înainte ca ţara sa să ratifice candidatura statului nordic la aderarea NATO, scrie Bloomberg.

Suedia nu dispune de nicio pârghie care ar putea exercita presiuni asupra guvernului maghiar cu privire la acest vot, nici măcar faptul că forţele aeriene ungare folosesc aeronave de luptă suedeze Gripen, a declarat luni Orban în faţa parlamentarilor. Premierul a spus că Ungaria ar putea folosi alte modele de avioane dacă legăturile cu firma suedeză Saab AB s-ar putea deteriora.

Orban a citat criticile venite din partea Suediei privind erodarea statului de drept ca fiind cauza pentru care Ungaria a tras de timp mai bine de un an în ceea ce priveşte votul pentru extinderea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Turcia şi Ungaria sunt singurii doi membri care nu au ratificat încă oferta Suediei de a adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, o mişcare care a fost stimulată de preocupările de securitate ale ţării nordice venite în urma invaziei de anul trecut a Rusiei în Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO