ZF 24

Preşedintele Rezervei Federale, Jay Powell, susţine că mult-aşteptata campanie de reducere a ratelor dobânzilor este mai aproape ca niciodată: „Aşteptăm o serie de dovezi clare potrivit cărora inflaţia se îndreaptă în mod sustenabil spre 2%, iar acel moment nu este deloc departe”

Preşedintele Rezervei Federale, Jay Powell, susţine că...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.03.2024, 13:55 177

Rezerva Federală nu este „departe" de a demara campania de reducere a ratelor dobânzilor, a declarat preşedintele acesteia, Jay Powell, ceea ce a întărit speranţele că banca centrală va reduce costurile de împrumut în următoarele luni, scrie Financial Times.

Potrivit declaraţiilor de joi date de Powell senatorilor americani, Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă se află „într-o poziţie favorabilă" în ceea ce priveşte politica monetară, pe cale de consecinţă, demararea campaniei de reducere a ratelor poate avea loc în următoarele luni.

„Aşteptăm o serie de dovezi clare potrivit cărora inflaţia se îndreaptă în mod sustenabil spre 2%", a spus preşedintele Fed, referindu-se la ţinta oficială de inflaţie a băncii centrale. „În momentul în care vom avea suciente dovezi, şi nu suntem departe de acea clipă, va fi potrivit să reducem nivelul de restricţie pentru a nu duce economia în recesiune."

Comentariile lui Powell vor spori speranţele unei viitoare relaxări a politicii monetare, după luni de zile în care Fed a menţinut ratele la un nivel maxim al ultimilor 23 de ani, între 5,25% şi 5,50% - parte a eforturilor sale de a înăbuşi presiunile asupra preţurilor care au crescut odată cu ieşirea economiei americane din pandemie.

Indicele preţurilor cheltuielilor de consum personal, indicatorul principal al inflaţiei utilizat de Fed pentru a măsura progresul faţă de obiectivul său de 2%, se situează acum la doar 2,4%, după ce a atins un maxim de 7% în 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO