ZF 24

Preţul benzinei: la norvegieni este instrument de finanţare a infrastructurii, în Venezuela carburantul ieftin este drept prin naştere. Cum este la români?

Autor: Roxana Petrescu

28.02.2014, 00:07 17883

România este la mijlocul unui clasament global al preţurilor la benzină şi pe ultimul loc în Europa, dar efortul financiar pentru a cumpăra acel litru de benzină plasează piaţa locală pe locul 8 în lume în compania unor state precum Pakistan sau India. Jumătate din preţul car­bu­ranţilor se duce la bugetul de stat, iar din aprilie, după adăugarea celor 7 cenţi pe litru, românii vor asista la o creştere a preţurilor de aproape 7%, iar cel mai scump sortiment de benzină va ajunge la 7 lei pe litru. Atunci România va avea benzina mai scumpă decât Luxemburgul. Diferenţa? În Luxemburg se câştigă de peste 10 ori mai bine decât aici.

„Viaţă, libertate şi goana după fericire. Ţările au diferite idei despre ce drepturi sunt considerate a fi inalienabile. În Europa de Vest, asistenţa medicală universală este nor­ma. În Norvegia cea plină de petrol, facul­tatea este gratuită. Venezuela este singurul caz în care benzina ieftină este considerată un drept prin naştere. La 4 cenţi galonul (0,01 cenţi litrul) este practic gratuită“, scriu jur­na­liştii de la Bloomberg în cel mai nou cla­sament „Pain at the Pump“ (Suferinţă la pompă) realizat.

Cea mai ieftină benzină din lume este în Venezuela, cea mai scumpă este în Norvegia, România este pe locul 33. Problema este că în timp ce pe un norvegian nu-l costă nici măcar 1% din ceea ce câştigă zilnic pentru a-şi cum­păra un litru de benzină, un român tre­buie să lase la pompă aproape 7% din ce câş­tigă într-o zi pentru acelaşi litru de carburant.

România ocupă locul 33 în clasamentul făcut de Bloomberg în funcţie de preţul pe litrul de benzină şi locul 8 în funcţie de efortul financiar pe care un român trebuie să-l de­pu­nă pentru a cumpăra acel litru de car­bu­rant. Statisticile europene, valabile pentru data de 24.02.2014, arată că România are în con­ti­nuare cel mai ieftin litru de benzină din cele 28 de state mem­bre, dar acest lucru se va schim­ba odată cu intro­ducerea de la înce­pu­tul lunii aprilie a taxei de 7 cenţi pe litru, dată de la care benzina din România va fi mai scum­pă decât cea din Polonia sau Luxem­burg.

 

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO