ZF 24

Previziunile Scandaloase Saxo Bank 2024: Cum ar fi dacă petrolul ajunge la 150 de dolari, Arabia Saudită cumpără Liga Campionilor, Robert F. Kennedy Jr devine preşedinte în SUA, iar Europa se joacă de-a Robin Hood şi taxează luxul

Previziunile Scandaloase Saxo Bank 2024: Cum ar fi dacă...

Autor: Roxana Rosu

05.12.2023, 10:06 874

Saxo Bank a publicat marti raportul  său anual Previziunile Scandaloase pentru 2024, care contine predicţii concentrate pe o o serie de evenimente improbabile, dar subapreciate, care, dacă ar avea loc, ar trimite unde de şoc pe pieţele financiare.

„Drumul lin pe care l-a parcurs lumea de la Marea Criză Financiară, cu geopolitică stabilă, inflaţie scăzută şi rate scăzute ale dobânzilor, a fost perturbat în anii pandemiei”, a declarat Directorul de Investiţii la Saxo, Steen Jakobsen, care consideră că lumea se îndreaptă către un viitor plin de imprevizibilitate.

Previziunile Scandaloase Saxo Bank 2024:

1.Cu petrolul la 150 de dolari, saudiţii cumpără franciza Ligii Campionilor

Pe măsură ce preţul petrolului creşte, Arabia Saudită îşi extinde influenţa prin achiziţionarea uneia dintre cele mai râvnite francize din sport pentru a crea o Ligă Mondială a Campionilor: „Restructurarea radicală a economiei Arabiei Saudite, departe de dependenţa sa de veniturile petroliere, pentru orientare către turism, petrecere a timpului liber şi puterea divertismentului, primeşte un impuls suplimentar datorită creşterii fulgerătoare a preţului petrolului, care ajunge la 150 de dolari pe baril la jumătatea anului, cu o cerere mai puternică decât se aştepta. Acum deţinând cheile preţuitei competiţii de fotbal, saudiţii încep imediat a o transforma într-o competiţie globală de cluburi.”

Preţul acţiunilor Manchester United se dublează, iar ţiţeiul Brent ajunge la 150 de dolari pe baril.

2. Lumea e lovită de o criză majoră de sănătate, deoarece medicamentele pentru obezitate îi determină pe oameni să nu mai facă mişcare

Medicamentele pentru obezitate GLP-1 sunt văzute ca o soluţie pentru epidemia de obezitate din lume, dar uşurinţa de a lua o pastilă îi face pe oameni să nu mai facă exerciţii fizice şi să-şi mărească consumul de junk food. Industria alimentară procesată vede o creştere semnificativă a cererii, preţurile acţiunilor McDonalds şi Coca-Cola depăşesc aşteptările pieţei cu 60% fiecare.

3. SUA anunţă sfârşitul capitalismului cu obligaţiuni guvernamentale fără taxe

SUA adoptă o strategie fiscală radicală pentru a face faţă provocărilor sale economice prin stimularea investiţiilor în obligaţiuni de stat. „Guvernul SUA este forţat să crească exponenţial cheltuielile fiscale pe fondul alegerilor din 2024 pentru a menţine economia în funcţiune şi pentru a evita tulburările sociale. Din cauza presiunilor inflaţioniste persistente şi a investitorilor străini care repatriază capitalul, cererea de trezorerie americane rămâne lentă, provocând o creştere a randamentelor trezoreriei americane. Într-o încercare disperată de a normaliza costurile împrumuturilor, guvernul SUA face veniturile din obligaţiunile guvernamentale scutite de impozite.”

Trezoreria SUA creşte pe toate fronturile, iar curba randamentelor se aplatizează pe măsură ce investitorii pot bloca cele mai mari randamente din ultimele decenii fără sarcini fiscale. Bursa se prăbuşeşte, dar un grup selectat de companii bogate în numerar beneficiază de o curbă de randament inversată.

4.Deepfake-ul generativ AI declanşează o criză de securitate naţională

Inteligenţa artificială generativă devine o ameninţare la securitatea naţională după o fraudă generată de IA împotriva unui oficial de rang înalt dintr-o ţară dezvoltată. Guvernele reprimă IA cu noi reglementări, distrugând hype-ul ei pe măsură ce capitalurile de risc fug din industrie:

Companiile media tradiţionale aprobate de guvernele lor pentru diseminarea ştirilor publice cresc în valoare, acţiunile The New York Times Company se dublează. Acţiunile Adobe scad pe măsură ce guvernul penalizează compania, deoarece deepfake-ul catastrofal a fost făcut folosind software-ul său.

5. Tările cu deficit formează „Clubul Roma” pentru a negocia condiţiile comerciale

O coaliţie de ţări cu deficituri ridicate îşi propune să restructureze dinamica comerţului global în favoarea lor:

„Pe măsură ce situaţia datoriilor SUA a devenit incontrolabilă, un grup de şase ţări cu deficit formează un „Club de la Roma” pentru a coopera în vederea reducerii deficitelor prin negocierea colectivă de noi condiţii comerciale mondiale cu ţările cu excedent. Argumentul susţine că resetarea deficitelor prin reevaluări graduale ale ţărilor cu excedent ar permite o resetare globală, creând un model economic mai egal şi mai stabil. Cele şase ţări fondatoare ale „Clubului de la Roma” sunt SUA, Marea Britanie, India, Brazilia, Canada şi Franţa. Ajustarea divergenţei contului curent între ţările cheie va fi o ajustare dureroasă pentru ţările cu cel mai mare excedent, care sunt China, Germania, Norvegia, Japonia, Ţările de Jos şi Singapore.”

Faptul că moneda de rezervă a lumii scapă de sub control reduce încrederea în sistemul monetar fiat, creând câştiguri mari pentru monedele de aur, argint şi criptomonede.

6.Robert F. Kennedy Jr câştigă alegerile prezidenţiale din SUA din 2024

Într-o victorie politică uluitoare, RFK Jr. „capturează” preşedinţia, introducând o nouă direcţie politică pentru Statele Unite: „În 2024, pentru prima dată în istoria SUA, un candidat cu a treia şansă, Robert F. Kennedy Jr. , câştigă alegerile prezidenţiale din SUA. Platforma sa populistă împotriva democraţilor războinici şi împotriva elitelor corporative rezonează atât cu susţinătorii democraţi tradiţionali nemulţumiţi, cât şi cu cei ai lui Trump. O nouă eră politică în SUA începe cu pivotarea dramatică de la plutocraţie, deoarece alegătorii cer încetarea inegalităţii şi nedreptăţii drastice şi sfârşitul războaielor pentru totdeauna.”

7. Rata de creştere a PIB-ului „norocoasă de 7%” a Japoniei obligă BoJ să renunţe la controlul curbei randamentelor

Japonia se confruntă cu o creştere economică surprinzătoare, ceea ce duce la o schimbare semnificativă a politicii Băncii Japoniei. „Era deflaţiei din Japonia s-a încheiat, aducând înapoi creşterea salariilor. Cu o politică de control al curbei randamentelor în vigoare, economia japoneză este suprastimulată pe măsură ce ratele reale scad, cu randamentele nominale plafonate, dar aşteptările inflaţioniste în creştere. Prin urmare, BoJ este forţată să pună capăt politicii de control al curbei randamentelor în 2024. Acest lucru provoacă o prăpasire pe pieţele globale de obligaţiuni, pe măsură ce investitorii japonezi mută banii înapoi acasă.”

Yenul se întăreşte pe măsură ce investitorii japonezi repatriază bani în activele interne, împingând USDJPY sub 130, EURJPY sub 140 şi AUDJPY sub 88.

8. Luxul se prăbuşeşte pe măsură ce UE face pe Robin Hood, introducând impozitul pe avere

Noua taxă pe avere a Uniunii Europene duce la o scădere a pieţei de lux, cu repercusiuni majore pentru mărcile high-end: „Este o mare ironie că UE, care este cel mai mare sistem de bunăstare din lume, a creat 499 de miliardari USD care plătesc cea mai mică sumă de impozit personal ca procent din avere în comparaţie cu miliardarii din America de Nord şi Asia de Est. Întrucât tulburările sociale din Europa sunt în mod constant pe cale să explodeze şi, pe măsură ce costurile asociate cu transformarea ecologică, războiul din Ucraina şi inflaţia generală cresc, Comisia UE se angajează să participe la Iniţiativa cetăţenilor europeni (ICE) din iulie 2023 intitulată „Taxarea averilor mari pentru finanţarea tranziţiei ecologice şi sociale”.

Comisia UE implementează o lege care impozitează anual 2% din averea miliardarilor. Această versiune modernă a lui Robin Hood trimite unde de şoc în industria de lux europeană, deoarece studii recente au arătat o corelaţie puternică între căutarea articolelor de lux şi nivelurile de venituri şi inegalitatea bogăţiei.”

Acţiunile LVMH scad cu 40% odată cu noul impozit pe avere al Comisiei Europene şi alte părţi ale segmentului de lux, inclusiv Porsche şi Ferrari, văd preţul acţiunilor suferind foarte mult.

Deşi aceste previziuni nu sunt previziunile oficiale ale Saxo Bank pentru piaţă, ele sunt un memento pentru investitori să ia în considerare toate rezultatele potenţiale, inclusiv cele care par exagerate. Predicţiile scandaloase reprezintă un efort deliberat de a depăşi limitele imaginaţiei participanţilor pe piaţă şi de a-i pregăti pentru orice eventualitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO