ZF 24

Principalele prevederi ale programului de guvernare pe sanatate

16.12.2008, 14:03 15

- Noul guvern si-a propus sa duca bugetul sistemului public de sanatate la 6% din PIB pana in 2012. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un PIB de 828,7 miliarde de lei in 2012, ceea ce inseamna ca resursele alocate sistemului de sanatate vor fi de 49,7 miliarde de lei. Acum bugetul de sanatate reprezinta circa 4,1% din PIB.

- Compensarea medicamentelor in proportie de cel putin 90% din pretul de referinta pentru pensionari si persoane cu venituri mici. Este neclar daca aceasta compansare va fi valaibila pentru orice medicament sau pentru o lista, ca in prezent. Cele peste 4000 de medicamente de pe aceasta lista sunt compensate in diferite grade.

- Asigurarea de medicamente gratuite pentru copii, elevi, studenti, gravide si lauze.

- Dotarea in urmatorii patru ani a cabinetelor medicale cu aparatura de diagnostic si tratament si concesionarea sau vanzarea acestora de catre stat medicilor care le detin in administrare.

- Dezvoltarea infrastructurii sanitare la standarde europene in maximum 8 ani pe baza unui program national de investitii, dar si prin atragerea de fonduri europene.

- Cresterea salariilor doctorilor si a personalului din sistemul sanitar. Un medic rezident castiga 300 de euro net pe luna, iar unul specialist 600-700 de euro.

- Demararea procesului de acreditare a spitalelor, astfel incat toate sa aiba reguli si conditii egale pentru desfasurarea activitatii.

- Cresterea sumelor alocate serviciilor de urgenta si dezvoltarea serviciilor de tip SMURD, astfel incat acestea sa acopere toata tara.

- Garantarea sustinerii financiare de catre stat a Programelor Nationale de Sanatate (tuberculoza, cancer, HIV, dializa etc.)

- Acordarea de stimulente financiare (prime de instalare si salarii) pentru cei care aleg sa lucreze in zonele rurale neacoperite cu asistenta medicala.

- Vaccinarea antigripala gratuita a copiilor, pensionarilor si a persoanelor cu risc.

- Dezvoltarea asistentei medicale din mediul rural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO