ZF 24

„Prinţesa Uzbekistanului", Gulnara Karimova, este acuzată de procurorii din Elveţia că ar fi condus timp de ani de zile un imperiu infracţional mondial cunoscut sub numele de „the office”

„Prinţesa Uzbekistanului", Gulnara Karimova, este...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.09.2023, 14:35 1560

Gulnara Karimova, fosta mondenă miliardară şi fiica fostului dictator uzbek Islam Karimov, a fost pusă sub acuzare în Elveţia de conducerea unui sindicat internaţional al crimei, scrie Financial Times.

Karimova, în vârstă de 51 de ani, care este încarcerată la Taşkent din 2014, este acuzată că a jefuit sute de milioane de dolari din Uzbekistan şi că a mituit sistematic directori de companii şi oficiali guvernamentali din întreaga lume. De asemenea, ea este acuzată că a spălat câştigurile ilicite printr-o serie de companii şi conturi bancare centrate în Elveţia.

Procurorii elveţieni au depus joi după-amiază, la Tribunalul Federal Penal Elveţian din Bellinzona, un dosar împotriva Karimovei - care, ani de zile, a călătorit în lume ca diplomat al ONU, beneficiind de imunitate în faţa justiţiei, promovându-şi mărcile de modă şi întâlnindu-se cu mai multe celebrităţi.

Karimova este acuzată că a condus o organizaţie criminală cunoscută sub numele de „the office" („biroul”), care cuprindea zeci de persoane şi peste 100 de companii separate - toate cu interese de afaceri aparent legitime - care lucrau în secret în mod concertat pentru a ascunde banii furaţi şi pentru a-şi îmbogăţi membrii.

Grégoire Mangeat, avocatul din Geneva al Karimovei, a declarat că aceasta „contestă toate acuzaţiile şi va lupta pentru achitarea clientei sale". „Teoria organizaţiei criminale este total contestată. Ea a fost scoasă din pălărie de procurorii elveţieni abia acum un an, la 10 ani de la începerea anchetei lor", a declarat el.

Avocatul a adăugat: „Clienta noastră Gulnara Karimova a fost ţinută în detenţie arbitrară timp de aproape 10 ani. Ea nu are nicio indicaţie cu privire la cât timp va trebui să mai petreacă în închisoare în Uzbekistan."

La scurt timp după depunerea actului de acuzare, procurorul federal al Elveţiei a declarat: „Având în vedere în special dimensiunea sa, modul de organizare, infrastructurile sale, amploarea bunurilor pe care le deţinea şi calificările unora dintre membrii săi, „the office" şi-a desfăşurat activităţile infracţionale ca o întreprindere profesională, respectând reglementările obligatorii şi o repartizare strictă a sarcinilor, recurgând în acelaşi timp la violenţă şi intimidare."

„Se presupune că nucleul central al „biroului" ar fi fost compania elveţiană Zeromax, care s-a prăbuşit în 2010, devenind al doilea cel mai mare faliment înregistrat vreodată în Elveţia. Datorită legilor opace ale Elveţiei privind divulgarea informaţiilor corporative, implozia Zeromax nu a atras prea multă atenţie timp de mai bine de un deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO