ZF 24

Producatorii de laptopuri vor sa renunte la Windows in favoarea Google Android

01.04.2009, 17:38 59

Hewlett-Packard (HP), mai mare producator mondial de computere si imprimante, dar si alti producatori de PC-uri iau in considerare posibilitatea de a preinstala pe sistemele lor ultraportabile platforma Android, un sistem de operare gratuit dezvoltat de catre Google, scrie Wall Street Journal.

Mutarea deschide un nou front in conflictul dintre Google si Microsoft, al carui sistem de operare Windows se afla la baza a aproape 90% din totalul computerelor personale din lume. Android, care pana in acest moment a fost utilizat exclusiv pe telefoane mobile, este testat in prezent de catre producatori pentru a-l folosi in noi modele de netbookuri (mini-laptopuri ieftine, care au devenit cel mai rapid motor de crestere al industriei).
Google, detinatorul celui mai popular motor de cautare de pe internet, deja s-a confruntat cu Microsoft pe alte segmente de piata, cum ar fi publicitatea online sau aplicatiile de tip office.

Principalul dezavantaj al utilizarii Android pe netbook-uri este faptul ca sistemul de operare nu este compatibil cu aplicatiile populare care functioneaza sub Windows – care reprezeinta si una dintre principalele probleme ale platformei Macintosh.

HP spune ca are programatori care lucreaza la portarea Android, insa nu s-a decis daca va finaliza acest proiect, potrivit unor surse apropiate companiei.
Compania taiwaneza Asus, al carui netbook Eee PC este cel mai bine vandut produs din aceasta categorie, a anuntat de asemenea ca ia in considerare lansarea unui model bazat pe Android.

Dell, al doilea producator mondial de PC-uri, a adaptat deja sistemul de operare de la Google pentru cateva dispozitive pe care le-ar putea lansa anul viitor, inclusiv un telefon mobil.
Purtatorii de cuvant ai Dell si Asus nu au dorit sa comenteze informatiile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO