ZF 24

Producătorii de medicamente s-au supărat din nou că a crescut taxa Clawback şi vor ca statul să aloce mai mulţi bani pentru Sănătate

Producătorii de medicamente s-au supărat din nou că a...

Autor: Ioana David

06.02.2014, 11:55 470

Producătorii de medicamente au anunţat că taxa Clawback aferentă trimestrului patru al anului 2013 a înregistrat o creştere de 30% comparativ cu celelalte trimestre, nivel pe care îl consideră foarte ridicat şi solicită autorităţilor să aloce mai mulţi bani pentru sănătate. Astfel, pe trimestrul patru din 2013, taxa Clawback a ajuns la un nivel de 20% din vânzările medicamentelor compensate.

„În fiecare an producătorii de medicamente acoperă întreaga diferenţă între bugetul alocat de stat pentru medicamente şi consumul real, generat de necesităţile de tratament ale pacienţilor români”, a spus Călin Gălăşeanu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

La rândul său Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, a spus că acest nivel mare al taxei Clawback va determina fabricile de medicamente să amâne unele investiţii.

„În cazul meu, trebuie să plătesc 3 mil. lei în plus, ceea ce înseamnă poate scoaterea unor produse din fabricaţie sau amânarea unor investiţii”, a adăugat Damian, care este şi CEO Terapia Ranbaxy, cel mai mare de pe piaţa locală.

Producătorii de medicamente reprezintă 1-1,5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO