ZF 24

Radu Hanga, Preşedinte Bursa de Valori Bucureşti: O piată dominată de investitori institutionali va fi o piată serioasă, dar unde nu vezi multă lichiditate, pentru că ei au strategia buy and hold. De aceea trebuie să creştem numărul de investitori de retail

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Radu Hanga, Preşedinte  Bursa de Valori Bucureşti: O...

Autor: Roxana Rosu

18.03.2024, 12:35 136

O piată dominată de investitori institutionali va fi o piată serioasă, dar unde nu vezi multă lichiditate, pentru că ei au strategia buy and hold. De aceea trebuie să creştem numărul de investitori de retail, a declarat Radu Hanga, Preşedinte  Bursa de Valori Bucureşti la conferinta ZF Capital Market Summit 2024.

”O piată dominată de investitori institutionali va fi o piată serioasă, dar unde nu vezi multă lichiditate, pentru că ei sunt buy and hold. De aceea trebuie să creştem numărul de investitori de retail”.

Radu Hanga este de părere că fundamental pentru România este stabilitatea politicilor macro, a fiscalitătii.

”Am avut o decolare rapidă a pietei în 2021, urmată de o incetinire pe fondul inflatiei, al războiului, care s-a văzut şi la nivel global şi la noi. Acum vedem că inflatia se temperează, vedem discutii de reducerea dobânzilor în Europa şi SUA, este un context bun”

Ce a mai declarat Radu Hanga:

Avem programul de sustinere a listărilor prin PNRR şi sper să vedem acest produs pe piată în următoarele săptămâni, ceea ce arată că statul sustine piata de capital.

Indicele Bursei a crescut cu 40% anul trecut. Capitalizarea a crescut puternic. Suntem la maxim istoric la numărul de investitori, la 180.000. Anul trecut nu a fost doar impactul Hidroelectrica. Avem  18.000 conturi noi deschise în T2, dar încă 8.000 conturi în T1 şi T3, alte 10.000 conturi în T4. E un proces, trebuie să avem răbdare, să ne dăm timp să creştem.

Avem o strategie de dezvoltare a pietei de capital, cu sustinerea OECD.  Analiza acoperă îmbunătările conditiilor de listare, piata de creştere pentru IMM, piata AeRO şi rolul ei, creşterea lichiditătii, a participării companiilor şi investitorilor, facilizarea finantărilor pe termen lung, digitalizare, jucătorii din venture capital, private capital.

Anul acesta vom fi pe watch list pentru indicele MSCI şi anul viitor sper să intrăm în această categorie.

 


 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO