ZF 24

RBS: O parte din lichidităţile în lei eliberate de BNR ar putea fi vândute pe piaţa valutară

RBS: O parte din lichidităţile în lei eliberate de BNR...

Autor: Razvan Voican

08.01.2014, 16:02 863

Decizia de astăzi a consiliului de administraţie al BNR prin care ratele rezervelor minime obligatorii la lei vor fi reduse începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie - 23 februarie, va conduce la eliberarea pe piaţă a aproximativ 3-3,5 mld. lei, estimează Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS.

Băncile sunt obligate să constituie rezerve minime în conturi la BNR în lei şi valută, ratele de constituire fiind aplicate pasivelor cu scadenţa de până la doi ani.

“O parte din leii eliberaţi de BNR din rezervele minime vor îmbunătăţi şi mai mult lichiditatea deja foarte bună de pe piaţa monetară, existând posibilitatea ca o parte din lichiditatea eliberată în lei să fie vândută pe piaţa valutară”, comentează Florentina Cozmâncă.

Cursul leu/euro a revenit astăzi uşor sub pragul de 4,50 lei pentru un euro pe care îl atinsese ieri, BNR anunţând o paritate de referinţă de 4,4979 lei/euro. Leul a început noul an sub presiune, pe fondul unei conjuncturi regionale nefavorabile, fără însă ca mişcarea de curs să dea motive de îngrijorare.

Eliberarea de rezerve în valută ar putea atenua presiunile. Oricum, în condiţiile în care circa un sfert din titlurile de stat în lei se află în portofoliile străinilor este de aşteptat ca leul să depindă în continuare de fluctuaţiile de sentiment de pe pieţele externe.

RBS crede că dobânda-cheie va coborî la 3,5% pe 4 februarie şi că BNR va continua să reducă ratele rezervelor minime pe parcursul anului. De asemenea, se aşteaptă ca banca centrală să îngusteze coridorul de plus/minus trei puncte procentuale din jurul dobânzii-cheie care dă ratele de dobândă pentru facilitatea de credit şi pentru facilitatea de depozit, luând în calcul şi varianta ca acest coridor să devină asimetric.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO