ZF 24

Reacţia de la Bucureşti la criza valutară din Rusia: cursul scade spre 4,47 leu/euro, dobânzile urcă

Reacţia de la Bucureşti la criza valutară din Rusia:...

Autor: Ciprian Botea

16.12.2014, 13:15 1923

Anunţ şocant al Băncii Centrale din Rusia: Moscova a urcat dobânda cu 6,5 puncte procentuale într-o zi pentru a opri prăbuşirea rublei

Leul s-a apreciat cu o jumătate de ban în faţa euro astăzi, iar cursul oficial publicat de Banca Naţională a scăzut la 4,4738 lei/euro, după creşterile din ultimele zile.

Cursul a deschis la un nivel mai jos şedinţa de astăzi, dar o mişcare mai pronunţată de apreciere a avut loc la jumătatea zilei, unii dealeri suspectând o intervenţie a BNR pe piaţă pentru a calma tensiunile.

O intervenţie a BNR pe piaţă ar fi putea sugerată şi de creşterea dobânzilor interbancare. Dobânda Robor la 3 luni a ajuns astăzi la 1,75% pe an după ce în ultimele zile se consolidase sub 1,7% pe an.

Cursul urcase ieri aproape de 4,49 lei/euro, un maxim al ultimelor opt luni. Leul a pierdut peste 1% din valoare de la începutul lunii decembrie.

Dolarul american a scăzut cu peste 2,5 bani şi a ajuns la 3,5818 lei/dolar. Cursul leu/dolar trecuse ieri de 3,6 lei pentru prima dată după mai mult de doi ani.

Deprecierea leului din ultimele zile venise pe fondul unor tensiuni globale legate de scăderea preţului petrolului, precum şi de situaţia din Rusia, unde rubla a ajuns la 60 de unităţi/dolar, forţând banca centrală de la Moscova să urce dobânda-cheie la 17%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO