ZF 24

Renault va vinde o parte din participaţia pe care o deţine la Nissan, evaluată la 765 de milioane de euro

Renault va vinde o parte din participaţia pe care o...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.12.2023, 15:20 104

Renault SA vinde aproximativ 5% din participaţia pe care o deţine la partenerul Nissan Motor Co., relatează Bloomberg.

Mişcarea face parte dintr-un plan, finalizat luna trecută, de reducere a participaţiei Renault la Nissan. Vânzarea participaţiei este evaluată la aproximativ 765 de milioane de euro (824 de milioane de dolari), dar va duce la o pierdere de capital de 1,5 miliarde de euro, a declarat marţi compania franceză. 

În cele din urmă, cei doi constructori auto urmăresc să îşi egalizeze participaţiile încrucişate la 15%, slăbind legăturile care i-au ţinut împreună într-o alianţă în domeniul construcţiilor auto timp de două decenii. Parteneriatul dintre Nissan şi Renault a fost zdruncinat în 2018 de arestarea lui Carlos Ghosn, preşedintele celor două companii. De atunci, acestea s-au îndepărtat sistematic, ajungând în prezent să-şi traseze drumuri separate.

Având în vedere că acţiunile Nissan se tranzacţionează sub linia directoare a Bursei de la Tokyo, care prevede menţinerea unui raport preţ/valoare contabilă de peste 1, răscumpărarea va „ajuta la îmbunătăţirea situaţiei", a declarat analistul Tatsuo Yoshida, de la Bloomberg Intelligence.

Numerarul va susţine eforturile directorului general Luca de Meo de a pune pe picioare Ampere, divizia de vehicule electrice şi software a Renault, în condiţiile în care acesta încearcă să se desprindă de unitatea în cauză şi să o listeze ca entitate publică separată, în aprilie sau mai. Nissan a acceptat, de asemenea, să investească în Ampere.

La începutul lunii noiembrie, Renault şi-a transferat participaţia de 28,4% din Nissan într-un fond de investiţii pentru a deschide calea spre o reducere a participaţiei sale. Chiar şi aşa, vor exista în continuare obligaţii de blocare şi suspendare. De Meo a declarat luna trecută că Renault va începe să vândă participaţia „foarte curând", la începutul anului 2024, anunţul de marţi venind chiar mai devreme decât anticipaseră analiştii.

Pentru Nissan, răscumpărarea se încadrează bine în valoarea numerarului şi a echivalentelor, care se ridicau la 1,6 trilioane de yeni (11 miliarde de dolari) la sfârşitul lunii septembrie. Nissan a precizat că va anula toate acţiunile achiziţionate. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO