ZF 24

Reţeaua de magazine Profi a plafonat anticipat adaosurile comerciale la alimente, măsură care devine obligatorie pentru retaileri şi procesatori începând cu 1 august

Reţeaua de magazine Profi a plafonat anticipat...

Autor: Roxana Rosu

17.07.2023, 11:24 200

Reţeaua de magazine Profi a plafonat anticipat adaosurile comerciale la alimente, din weekend-ul 15-16 iulie, în condiţiile în care măsura devine obligatorie pentru retaileri şi procesatori începând cu 1 august.

"Susţinem măsura guvernului de a combate creşterile preţurilor alimentelor de bază prin limitarea adaosurilor comerciale, şi o aplicăm chiar înainte de 1 august, data la care devine obligatorie conform ordonanţei de guvern. Avem convingerea că ajutorul pe care îl acordăm va fi benefic pentru clienţii noştri cărora, şi cu această ocazie, le mulţumim pentru încrederea pe care ne-o acordă.", a declarat Magda Amarie, director operaţional Profi.

În magazine, produsele cu adaosuri plafonate sunt marcate la raft cu eticheta de culoare galbenă cu textul “ADAOS DEJA MIC”.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 67/2023, de la 1 august,  cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare de bază vor fi de maximum 20% la procesator, faţă de costul de producţie al produsului, maximum 5% pe întreg lanţul de dis­tribuţie, indiferent de numărul de „mâini“ prin care trece, şi de maximum 20% la comerciant, faţă de preţul de achiziţie.

Proiectul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 28 iunie, de către guvernul României condus de Marcel Ciolacu de la PSD.

Lista de produse vizate de plafonarea adaosului comerciale include pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea din lapte de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 Kg; mălai 1 kg; ouă de găină calibrul M 10 buc.; ulei de floarea-soarelui 1L; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, puple pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc); legume proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 Kg.

Retailerul Profi, controlat de fondul de investiţii MidEuropa Partners, şi-a majorat anul trecut cifra de afaceri cu 22%, până la 11,7 mld. lei, avansul fiind susţinut în principal de creşterea numărului de clienţi.

Retailerul are 28.000 de angajaţi în reţeaua sa de 1.654 de magazine proprii şi Partener prezente în aproape 800 de localităţi. Reţeaua are patru formate de magazin: Profi Super, Profi City, Profi Go şi Profi Loco.

Potrivit companiei, peste 94% din produse provin de la furnizori din România.

Pentru acest an, compania şi-a bugetat o nouă creştere a businessului, undeva la 15%,

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO