ZF 24

Românii au cumpărat anul trecut în medie aproximativ 20 de litri de vin per capita, consumul total fiind de 3,8 mil.hectolitri

Românii au cumpărat anul trecut în medie aproximativ...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

21.07.2017, 13:00 130

România a produs anul trecut aproape 3,3 mil. hl (330 milioane litri) de vin, în scădere cu 8% faţă de anul precedent, arată datele Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), în timp ce consumul local s-a ridicat la 3,8 milioane hectolitri.

Astfel, românii au cumpărat în medie aproximativ 20 de litri per capita, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la OIV.

În privinţa producţiei, România a avut pentru al treilea an consecutiv de scădere şi s-a clasat anul trecut pe locul 13 la nivel mondial şi pe şase în Uniunea Europeană ca nivel al cantităţii de vin realizată, într-un clasament în care lideri sunt Italia, Franţa şi Spania.

În acelaşi timp, exporturile de vin au totalizat 12,8 milioane de litri de vin, în valoare de 22,6 mil. euro, în scădere cu 8% în volum şi cu 6% în valoare, înregistrând astfel primul declin din ultimii cinci ani. Declinul pieţei vine după un an 2015 cu exporturi record de peste 24 milioane de euro.

România exportă doar 4% din producţie, conform calculelor ZF. Cramele Recaş, Cramele Halewood şi Cotnari au fost în primul semestru de anul trecut cei mai mari exportatori de vin, conform celor mai recente date de la In­sti­tutul Naţional de Statistică (INS). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO