ZF 24

Românul care a fost acasă la fondatorul IKEA la sfârşitul anilor ’60: „Nu s-a lăsat convins uşor să vină să cumpere mobilă din România“

Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad

Autor: Ioana David

24.04.2014, 11:06 2888

IKEA, cel mai mare retailer de mobilă şi decoraţiuni interioare din lume, a început să cumpere mobilă din România la finalul anilor ’60, după ce timp de şase luni autorităţile române au încercat să-l convingă pe Ingvar Kamprad, fondatorul gigantului suedez, să încerce produsele realizate în combinatele locale.

Cristian Porumboiu, astăzi în vârstă de 80 de ani, care în acea perioadă era directorul adjunct al Tehnoforestexport, societatea de stat responsabilă de comerţul exterior din domeniu, îşi aminteşte că Ingvar Kamprad era foarte implicat în achiziţionarea de mobilă din Polonia, iar delegaţia română a trebuit să-l convingă că de fapt România este ţara bogată în lemn de calitate. A fost nevoie de şase luni şi de mult tact până suedezul şi-a întors privirea către România.

„Am fost acasă la Ingvar Kamprad. Îmi amintesc că stătea într-o vilă mare situată într-o zonă cu foarte multă verdeaţă (dintr-un sat din Suedia – n.red.)“, spune Porum­boiu. Din delegaţie a făcut parte inclusiv ministrul economiei forestiere, Mihai Suder. „Nu s-a lăsat foarte uşor“, spune Porumboiu referindu-se la faptul că a fost nevoie de multă muncă de convingere pentru a aduce IKEA în Ro­mânia, inclusiv de o intervenţie pe linie politică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO