ZF 24

Samsung aduce în România pe 4 septembrie noul Galaxy S6 Edge+. Cojocaru: Suntem optimişti, segmentul premium e în creştere

Cristian Cojocaru, şeful diviziei de telecom a Samsung România

Cristian Cojocaru, şeful diviziei de telecom a Samsung România

Autor: Adrian Seceleanu

13.08.2015, 22:31 395

Gigantul sud coreean Samsung, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, va lansa pe 4 septembrie în România noul său smartphone Galaxy S6 Edge+ - prezentat în urmă cu câteva ore la New York, model cu care va concura pe segmentul de smartphone-uri premium de pe piaţa locală, care deşi are o pondere redusă din totalul vânzărilor creşte susţinut, potrivit reprezentanţilor companiei.

“S6 Edge + va fi disponibil din 4 septembrie la toţi operatorii de telecom parteneri, nu va exista o exclusivitate”, a precizat Cristian Cojocaru, şeful diviziei de telecom a Samsung România, aflat la prima sa lansare majoră de produs de la preluarea funcţiei, în luna iunie. Orange, Telekom şi Vodafone au început de altfel să ofere detalii despre smartphone, una dintre companii anunţând deja şi că terminalul va fi la raft din 4 septembrie.

Samsung România nu are încă detalii despre data de lansare a Galaxy Note 5, celălalt model prezentat la New York. “Nu avem încă o dată de lansare”, a precizat Cojocaru.

S6 Edge + este în esenţă este o variantă mai mare a smartphone-ului S6, însă cu un ecran de 5,7 inchi faţă de 5,1 inchi în cazul modelului mai vechi, lansat în aprilie. S6 Edge +, care de la distanţă poate fi confundat cu uşurinţă cu “fratele” lui mai mic, are acelaşi procesor, acelaşi senzor al camerei foto dar o baterie cu o capacitate mai mare, şi o memorie de 4 GB, cu 1 GB mai mare.

Noul Note 5 a preluat de asemenea designul S6, pierzând astfel bateria detaşabilă şi suportul pentru carduri de memorie microSD. Telefonul are acelaşi procesor ca S6, 4GB de memorie RAM, şi o baterie cu o capacitate mai mică prin comparaţie cu Note 4, dar care se încarcă mai repede, inclusiv wireless. Camera de pe S6, considerată una dintre cele mai bune dintre cele găsite astăzi pe un telefon, este preluată de noul Note. Ecranul rămâne la 5,7 inchi, la fel ca la modelul anterior.

Segmentul premium creşte în România

Cu noul Galaxy S6 Edge + , model pentru care există o dată certă de lansare pe plan local, Samsung atacă segmentul premium al pieţei, care are încă o pondere redusă din total, respectiv de aproximativ 30% din valoarea vânzărilor de terminale inteligente din România.

Ce înseamnă premium? “Telefoane care au la raft preţuri de peste 600 de euro”, spune Cojocaru.

Samsung nu oferă informaţii exacte privind vânzările fiecărui model, singurele date furnizate în trecut ajutând totuşi la fixarea unui reper: un model de telefon din gama premium a Samsung înregistrează vânzări de aproximativ 100.000 de unităţi în România pe durata ciclului de viaţă, adică timp de mai mult de un an de zile.

Anul trecut în România s-au vândut aproximativ 4,5 milioane de telefoane mobile, dintre care 2,5 milioane au fost smartphone-uri. Cele mai mari vânzări în România continuă să fie înregistrate de modelele ieftine, fie că este vorba, de exemplu, de modele de 15-20 de euro pe segmentul de mobile simple, sau de modele de 50-100 de euro pe segmentul smart, multe dintre cele din urmă fiind cele sub brandul propriu al operatorilor de telecom, care controlează o felie semnificativă din piaţă.

În România salariul mediu net pe economie era de aproximativ 406 euro în luna martie a acestui an. De asemenea, în medie, un abonat la servicii de telefonie mobilă din România generează pentru operatori un venit lunar de aproximativ 12 euro.

Important este însă că lansarea vine într-un moment în care segmentul premium de smartphone-uri din România este în creştere, punctează Cristian Cojocaru. “Segmentul premium creşte cu peste două cifre (peste 10% - n. red.) faţă de anul trecut”, spune reprezentantul Samsung, evitând să ofere cifre. La şase luni piaţa de telefoane a crescut şi per total, şi pe segmentul smartphone, avansul fiind mai mare pe zona “smart”.

Pe segmentul premium principalul rival al Samsung este Apple, care – potrivit informaţiilor din presa internaţională, va prezenta luna viitoare noi modele de iPhone-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO