ZF 24

Santander ofera compensatii victimelor lui Madoff

16.02.2009, 22:26 24

A doua mare banca din Europa ca valoare de piata, Banco Santander, a indulcit oferta de compensatii aduse clientilor bogati care au fost fraudati de fondul lui Bernard Madoff si ale caror fonduri sunt administrate de divizia de investitii, informeaza Wall Street Journal.

Santander a fost banca cu cea mai mare expunere la fondul de investitii al lui Madoff, clientii sai investind 2,33 miliarde euro prin fondul de hedging detinut de banca, Optimal Investment Services. Cu toate acestea, pierderile directe ale bancii s-au ridicat la doar 17 milioane euro. Astfel, reputatia bancii a fost puternic afectata, o serie de clienti importanti amenintand ca si-ar putea retrage fondurile.

Pentru a preintampina o astfel de situatie banca a oferit initial clientilor sai actiuni preferentiale cu o dobanda de 2% valoarea acestora fiind echivalenta cu investitiile originare, facute de clientii bancii prin firma de hedging.

Ulteior, celor mai bogati clienti ai bancii li s-a oferit posibilitatea de a folosi titlurile preferentiale pentru a garanta imprumuturi luate de la banca, la acestea practicandu-se o dobanda anuala de 3%.

Imprumutul, care se poate ridica la 85% din valoarea investitiilor initiale ale clientilor in fondul lui Madoff, va putea fi ridicat sub forma de bani gheata sau reinvestiti in bonduri pentru care acestia ar putea primi o dobanda de 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO