ZF 24

Scandal la Vatican: Un cardinal responsabil de gestionarea fondurilor Sfântului Scaun între 2011 şi 2018 a fost condamnat pentru deturnare de fonduri şi fraudă într-un caz istoric de corupţie

Scandal la Vatican: Un cardinal responsabil de...

Autor: Andrei Şerbănescu

18.12.2023, 12:26 106

Un cardinal care a supervizat gestionarea fondurilor Vaticanului între 2011 şi 2018 a fost condamnat pentru mai multe capete de acuzare de deturnare de fonduri şi fraudă într-un caz istoric de corupţie, scrie Financial Times.

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, cândva una dintre cele mai puternice figuri ale Sfântului Scaun, a fost condamnat sâmbătă de tribunalul penal al Vaticanului la cinci ani şi şase luni de închisoare, în ceea ce presa italiană a numit „procesul secolului" al Bisericii Catolice.

Acuzaţiile au rezultat în urma unei anchete a poliţiei de la Vatican privind presupusa utilizare abuzivă a fondurilor bisericii într-o investiţie imobiliară desfăşurată la Londra.

Sfântul Scaun a cumpărat o participaţie minoritară într-o clădire de birouri din Knightsbridge, intenţionând să o transforme într-un complex de apartamente de lux. Cu toate acestea, consiliul local nu acordase încă autorizaţia de construire pentru această conversie atunci când Vaticanul a cumpărat proiectul.

După ce a cheltuit peste 350 de milioane de euro pentru a achiziţiona proprietatea între 2014 şi 2018, Sfântul Scaun a înregistrat pierderi de 100 de milioane de lire sterline atunci când a vândut clădirea către Bain Capital pentru 186 de milioane de lire sterline în 2022.

În timpul procesului - care a început în iulie 2021, împlicând 86 de audieri cu 69 de martori - avocaţii lui Becciu au susţinut că acesta „nu a fost deloc conştient de potenţialele probleme" ale investiţiei imobiliare.

Alte persoane implicate în seria complexă de tranzacţii imobiliare au fost, de asemenea, condamnate, inclusiv Gianluigi Torzi, căruia Vaticanul i-a cerut ulterior să ajute la recăpătarea controlului deplin al clădirii.

Torzi a fost declarat vinovat de extorcare, fraudă şi spălare de bani şi condamnat la şase ani de închisoare.

Enrico Crasso, un fost bancher de la Credit Suisse care înfiinţase o companie de consultanţă independentă pentru a oferi consultanţă financiară Sfântului Scaun, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, spălare de bani şi corupţie.

Doi membri ai comitetului de supraveghere financiară al Sfântului Scaun au fost condamnaţi pentru neglijenţă în serviciu şi au primit amenzi mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO