ZF 24

Schimbare radicală de poziţie a nemţilor: În noua strategie de Apărare, guvernul de la Berlin numeşte Rusia ca principala ameninţare

Schimbare radicală de poziţie a nemţilor: În noua...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.06.2023, 11:47 211

Germania a indicat Rusia ca fiind principala ameninţare la adresa securităţii sale şi a semnalat că doreşte să urmărească un parteneriat cu China, în pofida faptului că naţiunea asiatică se comportă din ce în ce mai mult ca un rival al Occidentului, raportează Bloomberg.

În noua strategie de securitate naţională, publicată miercuri, guvernul cancelarului Olaf Scholz a consacrat, de asemenea, obiectivul NATO de a cheltui anual cel puţin 2% din producţia economică pentru apărare ca obiectiv politic oficial.

„Rusia de astăzi este, deocamdată, cea mai mare ameninţare la adresa păcii şi securităţii în zona euroatlantică", a scris guvernul în documentul de strategie, care are peste 70 de pagini şi abordează, pe lângă subiectele menţionate, securitatea energetică şi accesul la materii prime şi tehnologie.

În ceea ce priveşte China, guvernul a declarat că „elementele de rivalitate au crescut în ultimii ani", afirmând în acelaşi timp că guvernul de la Beijing „rămâne un partener fără de care multe dintre cele mai vitrege provocări globale nu pot fi rezolvate".

Scholz şi miniştrii de rang înalt, inclusiv ministrul de externe Annalena Baerbock, ministrul apărării Boris Pistorius şi ministrul de finanţe Christian Lindner, au prezentat strategia de securitate în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Cei trei membri ai alianţei lui Scholz - social-democraţii de centru-stânga, ecologiştii Verzi şi liberal-democraţii pro-business - s-au certat luni de zile pe tema strategiei de securitate, parlamentarii opoziţiei acuzând guvernul că pune politica de partid înaintea nevoilor ţării.

„Germania nu urmăreşte o abordare strategică pentru că nu avem nicio idee despre cine vrem să fim de fapt în această lume plină de conflicte", a declarat marţi Norbert Roettgen, un expert în politică externă pentru principala formaţiune de opoziţie, creştin-democraţii, într-o serie de tweet-uri.

„Ca urmare, va continua să existe un vid de leadership în Europa", a adăugat el. „Pentru că, fără o direcţie clară a Germaniei, nici Europa nu-şi poate găsi şi consolida rolul în lume".

Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al SPD-ului lui Scholz, a declarat că noua strategie de securitate oferă o „bază substanţială" pentru a ancora obiectivele şi principiile politicii externe a Germaniei şi a numit acordul dintre cei trei parteneri de coaliţie „un succes enorm".

„Războiul de agresiune al Rusiei şi tendinţele autocratice din alte părţi ale lumii necesită o prezenţă mai fermă pe plan extern a ţării noastre", a declarat Schmid marţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO