ZF 24

Sectorul financiar din China, zguduit de extinderea campaniei anticorupţie: Salariile directorilor executivi, bursele de mărfuri şi fondurile cu capital de risc sunt vizate în cea mai recentă campanie de eradicare a corupţiei dusă de Beijing

Sectorul financiar din China, zguduit de extinderea...

Autor: Andrei Şerbănescu

10.04.2023, 13:23 3486

Sectorul financiar chinezesc este afectat de o serie de noi anchete de corupţie şi de o creştere a numărului de audituri surpriză ale fondurilor de investiţii, în timp ce preşedintele Xi Jinping îşi concentrează atenţia asupra unei industrii pe care o consideră incapabilă să servească economia statului, scrie Financial Times.

În contextul în care Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinară de la Beijing, care se ocupă de combaterea corupţiei, a avertizat împotriva „hedonismului" şi a „stilurilor extravagante de viaţă", băncile au făcut, de asemenea, reduceri drastice ale salariilor şi bonusurilor directorilor executivi, în timp ce foşti oficiali de rang înalt sunt anchetaţi.

Din februarie, mai mulţi directori au fost investigaţi sau sancţionaţi, în timp ce CCDI a început o nouă campanie de combatere a comportamentului necorespunzător în sector şi de eradicare a „mijloacelor ilicite" ale directorilor de a deveni elite financiare. În cel mai mediatizat caz, Liu Liange, fost preşedinte al Bank of China, una dintre cele mai mari bănci din ţară, a fost investigat la sfârşitul lunii martie.

Finanţatorii care au legături cu afacerile de leasing, credite pentru echipamente şi logistică în sectoarele industriale, reprezintă, de asemenea, obiectul unor anchete ale CCDI. Printre aceştia se numără Cong Lin, care a condus anterior departamentul de leasing la Industrial and Commercial Bank of China, cea mai mare bancă din lume. Cong s-a alăturat China Renaissance în 2020, iar fondatorul acestei firme de investiţii, Bao Fan, a dispărut din februarie, opinia publică fiind de părere că se află în custodia statului.

Tot în această lună, Li Li, fostul preşedinte de la Shanghai al Băncii de Export-Import a Chinei, a fost acuzat în provincia Yunnan din sud-vestul ţării că a luat mită echivalentă cu aproximativ 14 milioane de dolari după ce a semnat mai multe împrumuturi de leasing financiar pentru o serie de corporaţii. Duminică, CCDI a anunţat că a lansat o nouă rundă de inspecţii în peste 30 de grupuri de stat din sectoare precum cel financiar, al apărării şi al energiei.

Inspecţiile speciale ale CCDI s-au extins şi în alte instituţii, cum ar fi Bursa de Aur din Shanghai, în timp ce investitorii de capital de risc din Beijing au declarat că au fost supuşi unor audituri fiscale suplimentare, pe măsură ce presiunea asupra sectorului se extinde.

Potrivit unei analize efectuate de Financial Times asupra a peste 20 de brokeraje financiare din China continentală, aproximativ trei sferturi dintre acestea au redus salariile conducerii în ultimul an. CICC, o bancă de investiţii de top, a redus salariile cu peste 10% în 2022, în timp ce bonusurile vor scădea probabil cu până la 40%, au declarat doi bancheri pentru FT.

Autorităţile de reglementare financiară urmează, de asemenea, să îşi vadă salariile diminuate după o retrogradare descrisă în reformele recente.

Xi, care a avertizat de ani de zile că sectorul financiar ar trebui să servească mai bine „economia reală" a statului, a promis în octombrie că partidul va aprofunda reforma structurală şi „va plasa toate tipurile de activităţi financiare sub reglementare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO