ZF 24

Şeful Apple a primit în acest an un salariu şi bonusuri de 4,25 milioane de dolari

Şeful Apple a primit în acest an un salariu şi...
29.12.2013, 16:07 196

Tim Cook, directorul general al grupului american de tehnologie Apple, a primit un salariu şi bonusuri de 4,25 milioane de dolari în anul fiscal încheiat în septembrie, aproape la fel ca în anul anterior, scrie The Wall Street Journal.

Compania nu i-a plătit lui Cook niciun salariu pe bază de acţiuni, în niciunul dintre ani, însă i-a oferit acestuia un milion de acţiuni Apple cu transferabilitate restricţionată în august 2011, când Cook l-a înclocuit pe Steve Jobs la conducerea Apple. Pe atunci, acţiunile valorau 376 milioane de dolari. Condiţiile iniţiale prevedeau că CEO-ul va putea folosi o parte din acţiunile după cinci ani de mandat, iar cealaltă parte după zece, însă compania a schimbat condiţiile, Cook putând primi titlurile doar dacă acţiunile Apple evoluează în fiecare an mai bine decât două treimi din titlurile din indicele bursier Standard & Poor's 500.

Investitorul activist Carl Ichan intenţionează să propună la întâlnirea acţionarilor de pe 28 februarie ca Apple să se angajeze să răscumpere acţiuni proprii de cel puţin 50 miliarde de dolari până pe 27 septembrie 2014, se arată într-un document informativ al companiei. Miliardarul a cerut iniţial Apple să răscumpere imediat acţiuni de 150 miliarde dolari. El a descris ca fiind prea mică şi prea lentă o acţiune anterioară de cumpărare de titluri proprii despre care compania a anunţat că reprezintă cea mai mare autorizare de răscumpărare din istorie.

Board-ul a recomandat acţionarilor să voteze împotriva propunerii lui Icahn deoarece mediul competiţional în care Apple face afaceri necesită “investiţii fără precedent, flexibilitate şi acces la resurse”.

Apple a raportat pentru ultimul trimestru al anului fiscal încheiat în septembrie un profit net de 7,5 miliarde de dolari şi rezerve de lichidităţi de 147 miliarde de dolari. Compania a plătit acţionarilor 36 de miliarde de dolari în dividende şi răscumpărări de acţiuni în cele cinci trimestre anterioare.

Anul acesta, acţiunile Apple au avut un curs extrem de volatil, scăzând cu aproximativ 26% pentru a urca apoi cu peste 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO