ZF 24

Siemens Energy a înregistrat o cădere record în urma adâncirii problemelor din cadrul unităţii eoliene

Siemens Energy a înregistrat o cădere record în urma...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.06.2023, 15:45 3677

Siemens Energy AG a înregistrat o prăbuşire record din cauza escaladării problemelor de la Siemens Gamesa Renewable Energy SA, cel mai recent incident dintr-un lung şir de probleme costisitoare descoperite la unitatea de turbine eoliene, scrie Bloomberg.

Acţiunile s-au prăbuşit cu până la 36% după ce divizia spaniolă a descoperit o serie gravă de defecte de calitate la turbinele sale eoliene onshore, întârziind eforturile de redresare. Potrivit Siemens Energy, costurile suplimentare ar putea depăşi 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari).

Anul trecut, Siemens Energy a trecut la controlul total al Gamesa printr-o ofertă de aproximativ 4 miliarde de euro, după trei ani de pierderi consecutive. Planul era de a consolida supravegherea şi de a demara o redresare a diviziei energetice. În ianuarie, compania-mamă a fost nevoită să îşi reducă perspectivele după ce revizuirile efectuate la Gamesa au scos la iveală o serie de defecte costisitoare ale turbinelor.

Cea mai recentă evaluare - parte a efortului noului director general Jochen Eickholt de a trata problemele care au dus la înlăturarea a trei şefi de unităţi în cinci ani - a dezvăluit şi mai multe deficienţe de calitate.

Unele dintre probleme provin în urma unei lansări precipitate de turbine în 2019, acţiune menită să contracareze concurenţa acerbă de pe piaţă, a raportat Bloomberg anul trecut. Gamesa s-a confruntat, de asemenea, cu o serie de dificultăţi în elaborarea noului său model de turbină onshore, denumit platforma 5.X - a cărei revizuire este încă în curs de desfăşurare.

Problemele prelungite ar putea, de asemenea, să influenţeze planurile Siemens AG de a începe să îşi vândă participaţia de 32% din fosta sa unitate energetică. Luna trecută, directorul financiar al Siemens, Ralf Thomas, a semnalat că ar putea începe să renunţe la acţiuni undeva în cursul următorului an fiscal care începe în octombrie, deşi planurile nu au fost încă finalizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO