TOP TRANZACTII

SIF Muntenia - 29% din Biofarm

11 mai 2014 Autor: Roxana Pricop

Vezi galeria foto Biofarm este al optulea cel mai mare producător de medicamente pe plan naţional

SIF Muntenia (SIF 4), controlată indirect de SIF Banat-Crişana (SIF 1), a cumpărat un pachet de 28,7% din acţiunile Biofarm (BIO) de la SIF Oltenia (SIF 5) pentru 315 mil. lei (21,7 mil. euro) sau de 0,3 lei/acţiune. Aceasta este cea mai mare investiţie pe bursă făcută de SIF în ultimii ani. În urma tranzacţiei, SIF Banat-Crişana, care controlează SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, a ajuns să deţină indirect un pachet de control de 51% din acţiunile producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO). „Este surprinzătoare tranzacţia, mulţi se aşteptau să fie un investitor strategic. Semnalul transmis este că SIF-urile vor să îşi consolideze poziţia în cadrul Biofarm pentru a-l dezvolta şi ulterior să îl vândă unui investitor strategic“, a comentat Mihai Alexa, analist la Broker Cluj. Biofarm este al optulea cel mai mare producător de medicamente pe plan naţional. În 2013, vânzările companiei au crescut cu circa 12%, la 117,57 milioane lei (26,6 milioane euro), iar profitul a urcat cu 21,7%, la 25,61 milioane lei (5,8 milioane euro).

Puţini s-ar fi aşteptat ca SIF-urile să facă o tranzacţie între ele cu acţiunile Biofarm, deşi existau indicii, având în vedere tirul de achiziţii făcute de SIF-uri la Biofarm în 2013, dar şi lupta pentru un loc în consiliul de administraţie al companiei în care s-au înscris preşedintele SIF Banat-Crişana Dragoş Bîlteanu, dar şi Tudor Ciurezu, şeful SIF Oltenia, şi Andrei Hrebenciuc, membru în conducerea SIF Moldova. În 2013, acţiunile Biofarm au crescut cu peste 40% susţinute de achiziţiile SIF-urilor, dar şi de rezultatele financiare în creştere.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Cuvinte cheie:
sif muntenia
, biofarm
, tranzactii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide