ZF 24

Sorin Boza, CEO CE Oltenia: Complexul Energetic Oltenia nu mai este copilul sărac al sistemului energetic naţional

Sorin Boza, CEO CE Oltenia: Complexul Energetic Oltenia...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

27.07.2017, 11:44 1584

Complexul Energetic Oltenia are un buget de 280 de milioane de euro pentru lucrări la trei grupuri de producţie a energiei electrice din cărbune - Rovinari, Turceni şi Işalniţa. Directorul companiei spune că rezultatele  financiare aferente primului semestru din acest an sunt pozitive, pentru prima data in istoria companiei.

"Rezultatele la sase luni arata ca, pentru prima data in istoria CE Oltenia, iesim pozitiv. Am incercat sa ne rambursam creditele pe termen scurt, a fost foarte greu pentru noi sa le platim pe timpul iernii. Acum bancile se uita altfel la noi. CE Oltenia nu mai este copilul sarac al sistemului energetic national", a spus Sorin Boza, CEO CE Oltenia, in cadrul unei conferinte de presa.

În perioada ianuarie-mai 2017, CE Oltenia a avut un profit de 260 de milioane de lei, faţă de pierderi de 20 de milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sorin Boza a adaugat ca, in timpul crizei din ianuarie pe piata de energie, industria carbunelui a fost cea care a "salvat" piata.

"Cred ca, in urmatorii patru-cinci ani, e greu sa venim cu ceva care sa inlocuiasca cei 2.100 MWh pe care ii produce carbunele", a spus Sorin Boza.

Producţia de energie electrică din termocentralele româneşti a crescut în primele patru luni ale anului cu circa 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care sectorul era zdruncinat de pierderile Complexului Energetic Oltenia, în timp ce Complexul Energetic Hunedoara îşi cere insolvenţa.

Printre cei mai mari clienţi ai Com­plexului Energetic Oltenia se numără Electrificare CFR.

Anul trecut, Complexul Energetic Oltenia a avut pierderi de peste 120 de milioane de lei.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în anul 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Cra­io­va. Ministerul Energiei are 77,15% din compania din Oltenia, iar ceilalţi acţionari, care au sub 1%, sunt Electrocentrale Grup şi Închidere şi Conservare Mine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO