ZF 24

Spania se află în faţa unui viitor politic incert după un impas electoral: Deşi PP-ul lui Feijóo devine cel mai mare partid din Congres, nici el şi nici premierul Sánchez nu au cale liberă pentru formarea unui guvern

Spania se află în faţa unui viitor politic incert...

Autor: Andrei Şerbănescu

24.07.2023, 13:37 111

Spania se confruntă cu un viitor politic incert, după ce dreapta şi stânga nu au reuşit să se asigure o cale clară de formare a unui guvern, chiar dacă Partidul Popular, aflat în opoziţie, a obţinut cele mai multe locuri în parlament, potrivit Financial Times.

Blocajul lasă cea de-a patra economie a UE în limbo şi deschide uşa pentru o lungă perioadă de negocieri complicate privind alianţele de vot - sau pentru o serie de alegeri repetate, aşa cum s-a întâmplat în 2015-2016 şi 2019.

Sfidând şansele pe care le-a avut, premierul socialist Pedro Sánchez a opus suficientă rezistenţă pentru a împiedica PP-ul lui Alberto Núñez Feijóo să obţină o majoritate parlamentară conservatoare în alianţă cu partidul de dreapta Vox.

Deşi partidul lui Sánchez a depăşit orice aşteptare, obţinând cu două locuri în plus faţă de 2019, acesta nu a reuşit să obţină rezultatele necesare pentru a prelua mandatul, chiar şi cu sprijinul aliaţilor.

Luni, PP a amplificat cererea adresată lui Sánchez de a-l lăsa pe Feijóo să formeze un guvern minoritar, chiar dacă este puţin probabil ca premierul să accepte. „Obiectivul fundamental trebuie să fie acela de a forma un guvern care să asigure stabilitate", a declarat Borja Sémper, purtătorul de cuvânt al lui Feijóo. „În caz contrar, alternativa este ca învinsul [Sánchez] să încerce să formeze un guvern, un fenomen fără precedent în istoria democratică a Spaniei”.

Duminică seară, Sánchez le-a spus susţinătorilor din faţa sediului partidului său că „blocul reacţionar format din Partidul Poporului şi Vox a fost învins".

Noile pacte parlamentare se vor forma doar în urma unor negocieri aspre între cele mai mari partide ale ţării şi două seturi diferite de potenţiali aliaţi din tabloul fragmentat de mici grupuri regionale din Spania.

Cu toate acestea, niciuna dintre alianţele probabile nu poate conduce PP sau socialiştii către cele 176 de locuri necesare pentru o majoritate în congresul de 350 de locuri.

Poziţia lui Feijóo este complicată de faptul că potenţialul său partener, Vox, se opune cu înverşunare - şi doreşte să interzică - partidele politice separatiste, ceea ce face greu de conceput ca unul dintre ele să se alăture unei alianţe conservatoare.

Purtătorul de cuvânt al lui Feijóo a avertizat că orice încercare a lui Sánchez de a forma un guvern ar implica un prim-ministru slăbit şi o mai mare dependenţă de partidele separatiste catalane şi basce - „un scenariu absolut dezastruos pentru Spania".

În cazul în care nici Feijóo, nici Sánchez nu vor reuşi să obţină o majoritate, spaniolii vor trebui să voteze în cadrul unor noi alegeri generale, al şaselea astfel de eveniment înregistrat în opt ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO