ZF 24

Statul vinde Electrica de la un preţ minim de 11 lei/acţiune. Valoarea totală a ofertei Electrica este de peste 2 miliarde de lei

Statul vinde Electrica de la un preţ minim de 11...

Autor: Roxana Pricop

11.06.2014, 12:07 3638

Oferta publică de vânzare de acţiuni Electrica va porni de la un preţ minim de 11 lei/acţiune, potrivit unor surse din piaţă. Oferta Electrica nu va avea un preţ fix ci subscrierile se vor face într-un interval de preţ, cuprins între un preţ minim (11 lei/acţiune) şi un preţ maxim.

Intervalul de preţ din oferta Electrica urmează să fie aprobat de Guvern în şedinţa de azi de la ora 12.00.

La finalul ofertei, în funcţie de subscrierile făcute de investitori, statul va stabili preţul final din ofertă. De exemplu, la oferta Romgaz, care a fost subscrisă de 17 ori, intervalul de preţ din ofertă a fost 24 lei/acţiune – 32 lei/acţiune, iar preţul final stabilit de stat a fost de 30 de lei/acţiune.

Oferta Electrica cuprinde 177,188,744 de noi acţiuni, reprezentând 105 % din numărul total de acţiuni existente ale companiei, sub formă de acţiuni şi GDR-uri. Astfel că valoarea totală a ofertei, calculată în funcţie de preţul minim, se ridică la 1,948 miliarde de lei (442 mil.euro), iar compania este evaluată la 3,896 miliarde de lei.

Electrica este cel mai mare distribuitor de energie din România. Compania a încasat venituri de 5,2 miliarde de lei anul trecut. Profitul brut operaţional a fost de 749 milioane de lei în 2013. Astfel că, raportat la preţul minim din ofertă, compania este evaluată la de 5,2 ori profitul brut operaţional.

După ce intervalul de preţ va fi aprobat în şedinţa de Guvern de azi, Electrica va depune prospectul spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară în această seară, înainte de iniţierea ofertei. Sindicatul de brokeri care intermediază oferta Electrica este format din Citigroup, BRD, Raiffeisen Bank, Société Générale şi Swiss Capital.

Oferta este programată să înceapă luni, 16 iunie. Oferta se va încheia pe 25 iunie, iar listarea companiei la bursa din Bucureşti ar urma să aibă loc la începutul lunii iulie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO