ZF 24

Studiu: Trei sferturi dintre clădirile din UE sunt încă ineficiente din punct de vedere energetic, iar gazele naturale reprezintă peste 40% din energia utilizată pentru spaţiile din sectorul rezidenţial

Studiu: Trei sferturi dintre clădirile din UE sunt...

Autor: Roxana Rosu

13.12.2023, 11:20 51

Trei sferturi dintre clădirile din UE sunt încă ineficiente din punct de vedere energetic, în conditiile în care gazele naturale sunt principala sursă de încălzire a caselor şi reprezintă aproximativ 42% din energia utilizată pentru spaţiile din sectorul rezidenţial, conform directivei Parlamentului şi Consiliului UE privind performanţa energetică a clădirilor.

Totuşi, în ultimii ani varianta panourilor solare a câştigat tot mai mult din piată. Ȋn ultimii doi ani, segmentul solar residential a cunoscut o creştere de peste 200% în Franţa şi peste 300% în Spania.

„Lupta împotriva perturbărilor climatice înseamnă electrificarea economiei. Am fondat mylight150 acum 10 ani din dorinţa de a permite fiecăruia să producă şi să consume propria energie. Odată cu dezvoltarea pompei de căldură şi a maşinii electrice, tehnologiile noastre devin inevitabile pentru lumea energetică de mâine”, au declarat Ondine şi Virgile Suavet, directori executivi ai mylight150, companie care a obţinut recent o investitie de 100 de milioane de euro pentru a-şi extinde serviciile în Franţa, Spania, Elveţia şi România.

Firma vinde o serie de soluţii solare rezidenţiale integrate, care includ panouri solare, sisteme de gestionare a energiei şi încărcătoare pentru vehiculele electrice, instrumente numerice şi servicii de gestionare inteligentă a energiei.

Mylight150 este prezentă în România din 2013, prin distribuitorul Alaska Fotovoltaice, care operează un depozit de 8.000 mp în nordul Bucureştiului.

Investiţia de 100 milioane de euro ȋn soluţiile mylight150 a fost făcută de către un consorţiu format din trei investitori privaţi specializaţi în tranziţia energetică şi investiţii durabile: Eiffel Investment Group prin intermediul fondului său Eiffel Essentiel, Azora Capital (grup de investiţii în societăţi necotate cu sediul în Spania) prin intermediul fondului său Azora European Climate Solutions Fund şi Andera Partners, prin intermediul fondului său Andera Smart Infra I. Elevation Capital Partners, acţionar tradiţional al grupului, participă, de asemenea, la operaţiune. Fondul Paris Fond Vert de Demeter Partners, acţionar istoric al societăţii încă din 2020, încheie cu succes investiţia sa în acest tur.

Compania a fost fondată în 2014 şi pentru 2023 estimează venituri de aproximativ 100 de milioane de euro. Grupul numără ȋn prezent 260 de angajaţi, dintre care peste 70 alcătuiesc echipele de Tehnologie şi Inovaţie. Până în 2024, îşi propune să mai recruteze ȋncă 100 de angajaţi, iar până în 2030 să îşi crească de cinci ori cifra de afaceri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO